Visszaszorulóban az illegális szoftverek

Vágólapra másolva!
A nemzetközi trenddel szemben hazánkban az elmúlt év során nem növekedett, hanem csökkent az illegális szoftverhasználat mértéke - közölte a Business Software Alliance (BSA) magyarországi részlege.
Vágólapra másolva!

Noha 1994-től 1999-ig a világon folyamatosan csökkent az illegális szoftverek aránya, felmérések szerint 1999 óta újra emelkedik, 2001-ben pedig elérte a 40 százalékot - derül ki a Business Software Alliance World Wide és tagjai felkérésére az International Planning and Research Corporation (IPR) 2002-ben elkészített tanulmányából. A veszteség 2000-hez képest 6,7 százalékkal csökkent, 10,97 milliárd dollárra. Ez azonban nem az illegális szoftverhasználatból származó kár csökkenésével magyarázható, hanem azzal, hogy a 2001-ben a dollár árfolyama erős volt a helyi valutákhoz viszonyítva és a szoftverárak csökkentek. A szoftvergyártóknak a legnagyobb veszteséget Ázsia és Nyugat-Európa országai okozták.

Ehhez képest Magyarországon a tavalyi évben kevesebb illegális szoftvert használtak, mint egy évvel korábban - mondta Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára a szervezet június 21-i sajtótájékoztatóján. A főtitkár azt is elmondta, hogy 2000-ben Magyarországon az illegális szoftverhasználat aránya még 51 százalék volt, tavaly pedig 48 százalékra mérséklődött. Sebők szerint a javulás többek között a BSA Magyarország 2000 év végi kampányának eredménye, melynek hatására több vállalat rendezte szoftverhelyzetét, de a beszerzések részben áthúzódtak 2001-re. Ugyanakkor 2001 első felében újabb levélkampányban keresték meg a vállalkozásokat, és hívták fel a vezetők figyelmét az illegális szoftverhasználat jogi következményeire.

Bár a szervezet vezetősége sikerként ítéli meg a 3 százalékos csökkenést, a kalózszoftverek 48 százalékos aránya még mindig messze elmarad az uniós átlagtól, amely 38 százalék. A BSA Magyarország továbbra is elsődleges célkitűzésének tartja, hogy az uniós csatlakozásig Magyarország is elérje, sőt, esetleg túl is szárnyalja a Nyugat-Európai legális szoftverhasználat szintjét.

Korábban hírt adtunk a BSA "Tűzszünet" elnevezésű kampányáról, melynek keretében a szervezet 30 napos türelmi időszakot biztosított egy-egy megye vállalatainak arra, hogy rendezzék szoftvereik jogi helyzetét. A "Tűzszünet" elsőként Győr-Moson-Sopron megyében került megrendezésre idén márciusban, második állomása pedig Fejér megye volt. Ez utóbbi megyében a BSA több mint 1000 vállalkozást keresett meg levélben. Ezek közül 127 kívánt élni a BSA által felkínált 30 napos határidő meghosszabbítási lehetőséggel, 152 cég pedig a kampány keretében ingyenesen elérhető Szoftvernyilvántartó kiadványra tartott igényt. A Fejér megyei akció eredményeként a BSA 9-10 vállalat illegális szoftverhasználatának ügyében vette fel a kapcsolatot az illetékes rendőrkapitányságokkal.