Jól működött a választási informatikai rendszer

Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium tanácsadója szerint az országgyűlési választás két fordulója alatt működő informatikai rendszer a világ élvonalában van. A rendszer felkészítése az idei parlamenti és önkormányzati választásokra 2,5 milliárd forintba került.
Vágólapra másolva!

Farkas Lajos, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának főtanácsadója ezt a választások informatikai hátterét biztosító IBM által rendezett sajtóbeszélgetésen mondta el. A szakember szerint az 1989 óta folyamatosan fejlődő, mai árfolyamon tízmilliárdos nagyságrendű értékkel bíró infrastruktúra lehetővé teszi azt, hogy mind a véletlenül előforduló hibából, mind a szándékos beavatkozásokból előforduló tévedések, illetve csalások kizárhatók legyenek. A szakember hangsúlyozta, hogy utóbbi megállapítás csak az információk feldolgozására vonatkozik, a szavazatok kézi összeszámolásának tisztaságáról a helyi választási bizottságok, illetve az érdekelt felek jelenlevő képviselői hivatottak gondoskodni. Az informatikai rendszer nem csak a szavazatok nyilvántartásánál őrzi a választások tisztaságát, a szakemberek az esetleges csalások elkerülése érdekében figyelték a tömeges, statisztikailag is jelentős átköltözéseket, valamint kiszűrték azokat, akik lakóhelyükön és - igazolással - máshol is leadták szavazatukat.

Farkas Lajos fontosnak tartja a rendszer gyorsaságát és a teljes nyilvánosságot: a választás két fordulója során az eredmények közzététele a szavazatok összesítését, illetve az adatlapok számítógépes felvitelét követően perceken belül megtörtént. Az előzetes végeredmények a választás első fordulójában éjfél körül, míg az április 21-i második fordulóban kilenc óra után születtek meg. A nyilvánosságról a választások másnapján megjelenő - a pártok, a közvéleménykutatók és egyéb szervek számára eljuttatott - CD gondoskodik, mely szavazóköri mélységig tartalmazza az összes adatot.

A választások két fordulója alatt az informatikai rendszer üzemeltetői leginkább az első alkalommal tapasztaltak hackertámadásokat, melyeket azonban a rendszer, illetve az azt felügyelő szakemberek meghiúsítottak. A belügyminisztériumi főtanácsadó szerint a hatékony védelemmel ellátott adatbázis illetéktelen módosítása szinte lehetetlen.

Az idei választást a hagyományos médiumok mellett az interneten is nagy érdeklődés kísérte: a második forduló napján több mint 70 országból mintegy 19 millió megkeresés érte a választás webszervereit, a találatok száma csúcsidőben elérte a másodpercenkénti kétezret.

A teljes informatikai rendszer felkészítése az idei parlamenti és önkormányzati választásokra 2,5 milliárd forintba került, a választások után az infrastruktúra további felhasználásra kerül a kormányzati munkában.