Magyar résztvevő az amszterdami flashanimációs versenyen

Vágólapra másolva!
Október 31-én döntenek a Flash Forward 2001 flash-verseny döntőjébe jutott pályaművek végső sorrendjéről. A díjak várományosai között egy magyar cég is van.
Vágólapra másolva!

A verseny a Flashforward elnevezésű konferencia része, mely a világ legnagyobb flash-es összejövetele. Az idén hatodszorra megrendezett esemény célja a legújabb eredmények és fejlesztések bemutatása és a technológia propagálása. A Macromedia vektorgrafikus flash-technológiája 1998-ban indult útnak, közismert alkalmazási területe a statikus és interaktív animációk készítése.

A versenyen 12 kategóriában - többek közt legjobb mozgókép, legjobb hangeffektek, legjobb 3D-alkalmazás - indulnak a beküldött pályaművek. Az előválogatás után 2000 műből hatvan nevező maradt állva, melyek a konferencia weboldalán tekinthetők meg. A döntőbe jutottak közt van a magyar Frutta Elettronica is, mely a legjobb technikai kivitelezés kategóriájában indul. Kangyal András, a cég multmédia-igazgatójának elmondása szerint több éve figyelemmel kísérik a neves amszterdami eseményt és idén jutottak abba a fázisba, hogy saját pályaművet is beneveztek. A web- és multimédiafejlesztő cég - mely megrendelői között többek közt a Műcsarnok és a Matáv is található - saját honlapján kívül a fejlesztési munka apró elemeit egybefogó alkalmazást nevezte, mely a honlapon hozzáférhető.

Az [origo] kérdésére Kangyal András elmondta, hogy a flash-technológia magyarországi elismertsége megrendelői részről nem túl rózsás, bár az utóbbi hónapokban némi javulás tapasztalható. Hozzátette, hogy a flash általában a látványos grafikai alkalmazások létrehozásáról ismeretes, de emellett számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mellyel a webes alkalmazások gyorsabbá tehetőek. A Frutta munkatársa szerint flash-weboldalakkal az online rendszerek működési sebessége akár ezerszeresére is növelhető, hiszen a flash alkalmazás kliens oldalon való futtatása redukálja az adatforgalmat, ezzel tehermentesíti mind a hálózati összeköttetést, mind a szervert. A technológiában rejlő kihasználatlan lehetőségeket még tovább bővíti a flash folyamatos fejlődése.

[origo]

Konferencia a flash-technológia jövőjéről

3D-s web a Director Shockwave-vel