Az egészséges ételek elkészítéséhez nagyon fontos, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazadag hozzávalókat használjunk, valamint a fehérje és szénhidrát fogyasztásáról se feledkezzünk meg! Azonban van néhány olyan zöldség, amit érdemes nyersen fogyasztani, mivel, ha megfőzzük azokat, akkor a vitamintartalmuk nagy százalék elveszik.
Borsó és bab
A fejtett babot, a zöld babot és a borsót egész évben megtaláljuk a boltok polcain. Ezek a hüvelyesek gazdag fehérjeforrások. Mind közül azonban a zöldbab és a zöldborsó a legegészségesebb, ugyanis a sok rostanyag jót tesz a szívnek.
Emellett pedig rengeteg B-, C- és E-vitamint tartalmaznak.
Tojás
A tojás az egyik legjobb fehérje forrás, azonban ha túlzottan sokat fogyasztunk belőle, akkor megemeli a vér koleszterin szintjén.
Azonban ezzel szemben rengeteg antioxidánst is tartalmaz,
aminek a hatása miatt megelőzhetőek a szív és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések.
Pulykamell és csirkehús
A szárnyasok kevés telített zsírt tartalmaznak, ezért sokan jobban kedvelik ezeket a disznóhúsnál. A pulykahús az egyik legegészségesebb, ugyanis sokkal több fehérje van benne,
sőt még alacsonyabb a zsírtartalma is, mint a csirkehúsnak.
Mindkét húsban sok B-vitamin, szelén, cink és vas található bennük.
Cikkünk a következő oldalon folytatódik!