Így lesz tökéletes a hamburger fűszerezése

hamburger
Vágólapra másolva!
A hamburger hálás társalgási téma, gondoljunk csak arra, milyen hosszan és élvezetesen cserélt róla eszmét a Ponyvaregény két főhőse az autóban. Kultikus étel lévén az embereknek határozott véleményük van az elkészítéséről. Mindenkinek van egy titkos hozzávalója, fűszere, sütési technikája, ami egy hamburgerversenyen lépéselőnyt jelentene. Most mi is adunk pár tippet, hogy még jobban sikerüljön az otthon készített étel, aminek időről időre asztalra kell kerülnie, hiszen a hamburger nem csak étel: életérzés, kultúra és világnézet is egyben.
Vágólapra másolva!

A hamburgerbuci akkor jó, ha puha, de nem túl lágy. A levegős szerkezet azért fontos, mert lehetővé teszi a kényelmes harapást és nem nyomja le a hamburger töltelékét.

A buci ideális esetben annyira vastag, hogy ne ázzon át könnyen.

Átmérője legyen nagyjából megegyező a hamburger húsával, hogy szépen körbeölelje a tölteléket. Tetején jól mutat a szezámmag, ami plusz ízt és textúraelemet ad az ételhez. Vágott felületét pirítás után bugyoláljuk konyharuhába, ami a hőt és a párát benntartva puhítja a bucit.

A húspogácsa a leggyakrabban marhából készül, frissen darálva kérjük a hentestől, zsírtartalma lehetőleg 20-30 százalék között legyen.

Marhánál a megfelelő hús-zsír arány előállításához használhatunk marhafaggyút, de lehet marhanyakat és marhaoldalast is vásárolni, melyek eleve kellően zsírosak.

A hamburgerpogácsa fűszerezése lehetőséget ad arra, hogy saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk a burger ízét, illetve egy-egy ország jellegzetes fűszereivel megidézzük a mediterrán, amerikai, mexikói vagy távol-keleti konyhák világát. Forrás: YouTube

A hamburgerhús súlyát tartsuk 12–17 dkg között – bármi, ami ennél nehezebb, aránytévesztéshez vezet. A marhát nem feltétlenül kell teljesen átsütni, gondolkodjunk róla úgy, mint egy steakről, képezzünk a felületén pörzsanyagot, majd süssük mindkét oldalát 3–5 percig.

Fűszerezés

A hamburgerpogácsa fűszerezése lehetőséget ad arra, hogy saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk az étel ízét, illetve egy-egy ország jellegzetes fűszereivel megidézzük a mediterrán, amerikai, mexikói vagy távol-keleti konyhák világát.

  • Puritán változat
    Sokan a só-bors kombinációra esküsznek. Jó minőségű tengeri sót érdemes használni, kapjon bőven belőle mindkét oldal, ugyanígy járjunk el a fekete borssal is. A só segít előhívni a hús természetes ízét, a bors kesernyés, csípős íze kiemeli a hús gazdagságát.
  • Hagymát hagymával
    A fokhagyma hozzáadása az elkészült hamburger ízét is fokozza. A finomra vágott friss fokhagyma vagy fokhagyma-granulátum jó választás lehet. Mások szárított vöröshagymával fokozzák az ízhatást.
  • Magyar virtus
    Egy kis paprika magyaros hangulatot adhat a végeredményhez. Érdemes füstölt paprikát vagy paprikakrémet, netán csiliszószt használni hozzá.
  • Brit hangulatban
    Az angliai Worcester-szósz némi mélységet ad a hús ízének, és elősegíti a sütés közbeni karamellizálódást. Utóbbit támogatja egy csipet cukor hozzáadása is a húspogácsához.
  • Forza Italia!
    Az olasz konyha sok fűszerrel büszkélkedhet, ezek közül néhány tökéletesen passzol a hamburgerpogácsához. Keverjünk a húshoz formázás előtt bazsalikomot, oregánót, rozmaringot és parmezánt!
  • Az amerikai BBQ
    Ha vinnénk egy kis dél-amerikai ízt a hamburgerbe, használjunk kevés füstölt paprikát, Cayenne-borsot és barna cukrot. Ezek intenzív és karakteres ízt adnak a húsnak.
  • Bátraké a szerencse
    Ha igazán kreatívak szeretnénk lenni, érdemes kísérletezni egyedi fűszerekkel és fűszerkeverékekkel. Például curryporral, kávéval, kakaóporral. Vigyázzunk azonban, hogy az ízek harmóniában legyenek, és ne domináljon túlságosan egyetlen fűszer sem.

Forrás: Magyar Konyha