Így készül a tökéletes resztelt máj

Zománc Bisztrócska, Vászoly, resztelt máj
Vágólapra másolva!
Pontosan tudja, milyen értékes táplálék a máj, szereti is, de otthon nem szívesen készíti, mert soha nem puhul meg rendesen? Ha magára ismert, a Mindmegette most elárulja, hogyan készítsük el a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.
Vágólapra másolva!

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

A népszerű hazai portál így javasolja a resztelt máj elkészítését:

  1. Használjunk friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat! A marháé is puha lesz, ha tejben áztatjuk egy félórát. Mondjunk le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvet!
  2. Tisztítsuk meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsük forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.
  3. Miután megmostuk és szárazra töröltük, vágjuk hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra! Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.
    A népszerű fogás elkészítése az alapanyag helyes kiválasztásával kezdődik. Forrás: We Love Balaton
  4. Alapnak használjunk minél több hagymát! Felkockázva dinszteljük szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja az ízletes szaftot.
  5. Dobjuk a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsuk pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.
  6. A kifehéredett májat ízesítsük tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.
  7. Fűszerezés után forgassuk át a májat, majd néhány perc múlva emeljük ki lapáttal egy darabot, és vágjuk félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vegyük le a tűzről, mert minél tovább sütjük annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedjük ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptuk a lángról!
  8. Tálaljuk sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínáljunk hozzá céklát vagy más savanyúságot.

    Tippek

    - Az idősebb májat elkészítés előtt szórjuk meg egyenletesen borssal, majd kenjük meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyjuk pácolódni egy napig. Finom puha lesz, akárhogy készítjük el utána.
    - Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikára szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatunk. Ebben az esetben kevés vizet is önthetünk alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.