A nézőt is nyomozóvá teszi Az Asunta-ügy

Az Asunta-ügy
Az Asunta-ügy
Vágólapra másolva!
Egy egészen elképesztő valós alapokon nyugvó gyilkossági ügy részleteit tárja fel a Netflix egyik legnépszerűbb, hat epizódból álló minisorozata. Az Asunta-ügy, amelyet Jacobo Martínez rendezett, egy 12 éves örökbefogadott kislány meggyilkolásának története.
Vágólapra másolva!

Az Asunta-ügy című film, amelyet Jacobo Martínez rendezett, bár bemutat egy lehetséges okot arra, miért gyilkolta meg egy spanyol házaspár örökbefogadott gyermeküket 12 éves korában, ám egyértelmű válasszal nem szolgál, a valóságban ugyanis nem derült ki a teljes igazság. A filmben is csak a bíró szavai elevenednek meg, amelyből arra lehet következtetni, hogy a házaspár abuzálta a kislányt. A kislányról készült túlságosan szexis fotókon kívül a másik bizonyíték erre az volt, hogy a börtönben – ahol lehallgatták a házaspár egymással folytatott beszélgetését – azt mondta a nő a férfinak: „nézd, milyen bajba sodort minket a túlfűtött képzeleted”.

Az Asunta-ügy
Az Asunta-ügy
Fotó: Netflix

Az Asunta-ügy nyomozóvá teszi a nézőt is

Asunta Fong Yangot egy észak-spanyolországi városból, Santiago de Compostelából származó spanyol házaspár fogadta örökbe 2003-ban, amikor még szokatlan volt, hogy Kínából származó gyermeket fogadjon örökbe egy spanyol család, viszont a spanyol örökbefogadási törvények szigorúságával indokolták döntésüket. A férfit, Alfonso Basterrának hívták, szabadúszó újságíróként dolgozott, a nő, Rosario Porto pedig ügyvéd volt. Ahogy a filmben is látjuk, a tanúk szerint mindketten mintaszülőként viselkedtek. Ám ahogy a tárgyalás halad előre, ahogy a nyomozók egyre többet megtudnak a szülőkről, kiderül, hogy szó sincsen mintacsaládról.

A film érzékletesen tárja fel, ahogy a férj rájön arra, hogy megcsalja a felesége. Egyre több lesz a konfliktus kettőjük között, 2013-ban el is válnak egymástól. A filmből az derült ki, hogy a két felnőtt boldogtalan volt, az életet egy küzdelemnek élték meg. Eközben megtudjuk, hogy Asunta elképesztően okos és tehetséges fiatal lány volt. A filmben kevésbé hangsúlyos, de a valóságban angol, francia és kínai magánórákra járt, az iskolában németül tanult. Már beszélt spanyolul és galíciaiul. Mindemellett balett-, hegedű- és zongoraórákra is beíratták.

Csak egy hatrészes minisorozatról van szó, mégis éppen megfelelően adagolják a feszültséget, és minden epizód tartogat valami meghökkentően új információt. 

Ilyen, amikor a nézők megtudják, hogy az anya mentális problémákkal küzd. Két éjszakát a pszichiátrián kellett töltenie, öngyilkos hajlamokkal küzdött. Azt nem lehet tudni, hogy konkrétan miért, de bűntudata volt elmondása szerint. Beszédes információ az is, hogy a nyári szünetben hat hétből csak egyet töltöttek a nevelt lányukkal, ami egyértelműen arra utal, hogy volt a szülők és a kiskamasz között valami nagy konfliktus.

Az Asunta-ügy
Az Asunta-ügy
Fotó: Netflix

A nyomozás során a legmegdöbbentőbb tény az volt, hogy miután megvizsgálták a kislány haját és vérét 27 tablettának megfelelő mennyiségű lorazepamot találtak. Ezt a gyógyszert szorongásra írják fel, nyugtató hatású szer. A kislány zongoratanára a nyomozóknak elmondta, a gyermek egy alkalommal azzal állt elő, hogy az anyja meg akarja mérgezni. Volt, hogy kottát se tudott olvasni, és nem tudott egyenesen járni a lány. Egy másik epizódban pedig kiderül, hogy a férfi számítógépén több mint félmillió törölt fájlt találtak, amelyeknek nagy része szexuális tartalmú volt. Perdöntő bizonyítéknak számított, hogy a kislányt egy 15 éves iskolatársa látta az apjával az utcán, a nőről pedig egy térfigyelő kamera felvételt készített, amint a lányával utazik együtt egy kocsiban a gyilkosság délutánján a nyaralójukba, amelyhez közeli út szélén találtak rá a lány hullájára.

Nagyon beszédes volt az is, hogy először azt vallotta az örökbefogadó anya, hogy nem ment vele a kislány a nyaralóba, otthon maradt, és otthonról tűnt el, majd amikor kiderült, hogy van egy térfigyelő kamerás felvétel arról, hogy mellette ül az autóban a lány, megváltoztatta arra a vallomását, hogy mégiscsak vele ment a nyaralóba. 

Az viszont felettébb érdekes, hogy egy anya nem tudja megmondani, hogy vele volt, vagy nem volt vele a nevelt lánya az autóban.

A bíróság 18 év börtönre ítélte a házaspárt, nem sokkal később a gyermekgyilkosok büntetését életfogytiglanra módosították. Az anya négy évvel ezelőtt öngyilkos lett a börtönben, az apa a mai napig büntetését tölti. A film aprólékos realizmussal tárja fel a nyomozás és a tárgyalás részleteit, és a nézőre bízza, hogy a végső következtetést levonja.

Sommásan: 8/10