A népszerű hazai portál a következő alternatívákat javasolja:
A krémsajthoz közeli állag eléréséhez azonban sűrű tejszínt kell hozzákeverni, ami jelentősen megnöveli a kalóriatartalmát.
Édes krémekbe egy csésze túró és egy csésze tejszín keverékével helyettesíthetjük a krémsajtot, mártásokhoz, szószokhoz elég, ha krémesre keverjük a túrót.
Ez a rendkívül gazdag, sűrű sajt (akár 75%-os zsírtartalmú is lehet) teljes tejszínből készül, és enyhén édes ízt kölcsönöz a mártogatósoknak és desszerteknek, így a legjobb választás, ha nincs kéznél a szokásos krémsajt.
Legjobb, ha 1:1 arányban helyettesítjük. A krémsajt enyhén savas ízét pár csepp citromlével tudjuk utánozni.
Mivel vizesebb, mint a hagyományos krémsajt, önmagában nem jó helyettesítő.
Az megfelelő eredményhez keverjünk 2 dl kefirbe 2 teáskanál chia magot, hagyjuk állni a keveréket kb. 30 percig, hogy a magok felszívják a kefir folyadéktartalmát. Ha besűrűsödött, ugyanúgy használható, mint a krémsajt. Ezt a helyettesítőt a legjobb mártogatáshoz és szószokhoz használni, édességekhez nem igazán jó választás.