Így nem robban fel a vaj a mikróban

Íme, a legjobb trükk a vaj kenéséhez: videó, vaj, szendvics, vajkrém, teavaj
Vágólapra másolva!
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet, azonban vigyázni kell: elég néhány perc, és a vaj felrobbanhat. A Mindmegette számba vette, miként előzhető meg, hogy vajdarabkákat kelljen törölgetni a mikró belsejéből.
Vágólapra másolva!

A vaj 80%-a tejzsír, 1-2%-a tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz – az pedig közismert, hogy mi történik ha a forró olajhoz vizet adunk: bugyborékolni kezd, pezsegni és fröcsögni. Pontosan ez történik melegítés hatására a vajban is.

A neves gasztronómiai portál szerint úgy kerülhető el a fröcsögés, ha a vajat szépen, egyenletesen, az alábbi négy szabály betartásával melegítjük:

  1. Meleg (üresen megmikrózott) edénybe tegyük a vajat!
  2. Állítsuk alacsony fokozatra mikrónk teljesítményét!
  3. A melegítési idő elsőre legyen 30 másodperc (kb. 10 dekás vaj esetében)! Ha nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces blokkokban folytassuk a melegítést!
  4. Az edényt, amiben a vajat olvasztjuk, fedjük le egy darabka viaszpapírral!
    Mikrohullámú sütőben vajat olvasztani jó ötlet, azonban néhány dolgora érdemes odafigyelni. Forrás: Mindmegette.hu