Legújabb számában Markossal és Nádassal ült egy asztalhoz a Magyar Konyha

Legújabb számában Markossal és Nádassal ült egy asztalhoz a Magyar Konyha
Vágólapra másolva!
Tudják mi a különbség gourmet és gourmand között? Mindkettő a tökéletes élményt hajszolja. Legfrissebb számunkban mi is azt keressük - hívja fel a figyelmet a Magyar Konyha. Felvonulnak a tavasz királynői: a rebarbara, a spárga, a salottahagyma. Bemutatunk haspókokat, egy antigourmand-t, egy titkos kis ínyencet és az ételrajzok királyát. Májustól új rovatot indít Schäffer Erzsébet mellett Jahni László is - fogalmaznak a szerzők. Most legújabb magazinukhoz csomagolva egy tésztáskönyvvel ajándékozzák meg vásárlóikat, amelyben 77 magyar tésztaétel receptje szerepel, ráadásul Nádas György születésnapja alkalmából meginvitálta a Magyar Konyha stábját és Markos Györgyöt is.
Vágólapra másolva!

Az új szám kiemelkedő tartalma, hogy Nádas György április 30-án töltötte be hatvanadik életévét, ez alkalomból szűk körű összejövetelt rendezett: az őrbottyáni DuplaKert bisztróba invitálta a Magyar Konyha stábját és Markos Györgyöt is, akivel a 80- as, 90-es években fergeteges párost alkottak. Az izgalmas bezsélgetés során felidézték a múltat, szóba kerül a koronavírus-járvány is, de a népszerű páros számos érdekességet elárult a gasztronómiához fűződő viszonyáról is.

- idézte fel a neves portál a rangos eseményt.

Egy asztalnál Markos Györggyel és Nádas Györggyel a Magyar Konyha legújabb számában Forrás: Magyar Konyha/Falus Kriszta

Két év kényszerű szünet után nyakunkon az idei Gourmet Fesztivál, és mi azt sem tudjuk, mi a különbség gourmet és gourmand között. Vagy tudjuk? - teszi fel a kérdést cikkében a Magyar Konyha.

Gourmand-nak általában a nagyevő, falánk embert, a haspókot nevezzük. Ilyen volt a kedélyesen borozgató Sir John Falstaff. A pirospozsgás Tuck barát a Robin Hood című kalandregényből.

De ilyenek voltak Krúdy apánk hősei is, Pátri, aki naponta hatszor ebédelt, és Póki uram, aki az egérfogóból is kilopta a szalonnát. „Dagadt has: derűs szív!" – így sommázta a gourmand-okat Plautus, a vígjátékíró.

Egészen másmilyennek képzeljük a gourmet-t. Ő az ízek kifinomult élvezője. Ilyen Apicius, a római, aki a libamájat kóstolva megmondta, hogy a madarat friss vagy szárított fügével tömték-e, Arisztoxenosz, a zenekritikus, aki minden este édes borral locsolta salátáit, Ariusz, a konstantinápolyi presbiter, aki elsőként kóstolta a pacsirtanyelvet.

Ők soványak is voltak, ahogy egy gourmet-hoz illik.

Látogatók a 2019-es Gourmet fesztiválon Fotó: Major Kata - Origo

De idősebb Alexandre Dumas másfél mázsát nyomott! A hamisítatlan gourmet-ról, Curnonskyról meg (aki nem ette meg a fogolymadár bal lábát, mert az állat azon szokott aludni és emiatt a hús nem ízletes), szóval az ínyencek hercegéről meg ne is beszéljünk, ő százharminc kilót nyomott, amikor kiesett lakása ablakán!

A gourmand tehát ugyanúgy ínyenc, mint a gourmet.

Fotó: Magyar Konyha/Falus Kriszta

Sőt, jobban ragaszkodik a hagyományos ízekhez, mint rokona. A gourmet ugyanis egy kicsit sznob. Gasztrosznob. A fogadáson ő Jennifer Lopez fenekét bámulja, a gourmand meg egy csodás libacombra gondol. Képzeletben már bele is rakta a sütőbe, melléje alma, hagyma, egy kis aszúbor.
A torkosság tehát nem zárja ki az ínyencséget. A szótárírók folyvást összezavarják a fogalmakat, összekeverik az ínyencséget a falánksággal.

A valóságban gourmand és gourmet között nincs különbség: mindkettő a tökéletes élményt hajszolja.

Legfrissebb számában a Magyar Konyha is ezt keresi, s felvonulnak a tavasz királynői: a rebarbara, a spárga, a salottahagyma is. Számos izgalmas szezonális recept és egyéb gasztronómiához köthető érdekes tartalom várja az érdeklődőket.