Közel 30 dekát nyom a világ legnagyobb eperszeme - videó

eper
Vágólapra másolva!
A szokatlanul nagyra nőtt zöldségek és gyümölcsök mindig is lenyűgözték az embereket. Egy hatalmasra nőtt krumpli, egy látványos méretű répa, vagy a súlyával akár egy autót is összezúzni képes tök akár napokig is lázban tarthatja a közvéleményt. Az „óriási bogyós gyümölcs" szókapcsolat viszont elsőre tökéletes oximoronnak tűnik, pedig egy eper is lehet – magához képest – gigantikus. Most kivételesen nem az áruházi polcokon virító, korai, íztelen-szagtalan, felpumpált változatokról beszélünk, hanem egy bizonyos fajta különleges egyedéről, amelyet néhány hete hivatalosan is a világ legsúlyosabbjaként tartanak számon - adta hírül a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

Az izraeli Ariel Chahi gazdaságában beérett, megtermett eper a Guinness World Records igazolása szerint 289 grammot nyom, a hosszúsága csaknem 18, a kerülete pedig 33 centiméter. A rekorder eper az Ilan-változat egyik egyede – ez a fajta egy Nir Dai nevű izraeli kutató nevéhez köthető, és termelői körökben általában is a nagy méretéről ismert.

Miután az óriási eperről szóló hírek ellepték az izraeli médiát, az újságírók persze megkeresték Dait is, aki elmondta: hiába a fajta, egy ekkora eper kifejlődéséhez még egy sor további körülmény szerencsés összejátszása is kellett.

„A mostani eperszezon, a késő január és február első fele, kifejezetten hideg időjárást hozott Izraelben" – magyarázta a kutató, aki szintén jelen volt a hivatalos Guinness-mérlegelésen.

"Az Ilan-változat már eddig is számos nagy méretű, szokatlan formájú gyümölcsöt produkált, de kétségkívül ez a legnagyobb eper, amit valaha láttam."

Közel 30 dkg-mot nyom a világ legnagyobb eperszeme. Forrás: Magyar Konyha

Chachi gazda termése egy japán nehézsúlyú bajnokot taszított le a trónról: az Amaou fajtából származó, 250 grammos korábbi rekorder egy fukuokai kertben nőtt, és 2015 óta őrizte a pozícióját.