Péksütemények otthon: sós perec

sós perec
Vágólapra másolva!
Emlékszem, amikor még középiskolába jártam, az épp útba eső pékségből mindig sós perecet vettem. Néha nem bírtam megállni, ezért már útközben beleharaptam. Kívül ropogós volt, belül puha, a sós kéreg pedig nem túl hivalkodó. Nagyon szerettem. Így amikor sós perecet készítek, mindig a középiskolás éveim jutnak eszembe. Önben milyen emlékeket idéz fel?
Vágólapra másolva!
Sós perec. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Sós perec

Hozzávalók a perechez:

  • 400 g liszt
  • 10 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 100 ml langyos tej
  • 100 ml tejföl
  • 60 g vaj
  • 60 ml olaj

Hozzávalók a sókéreghez:

  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál víz
  • fél csapott evőkanál liszt

Elkészítés:

A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk felfutni.
Keverjük bele a vajat, az olajat, a tejfölt, a sót és a lisztet, aztán gyúrjuk tésztává.
Tegyük félre félórára kelni.
Gyúrjuk át a tésztát, utána osszuk 10 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle hurkákat, és hajtsuk perec alakúra.
Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokon süssük 10-12 percig, vagy amíg elkezd megpirulni.
Vegyük ki, és tegyük félre.
Keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet, majd csorgassuk rá a perecekre.
Tegyük vissza sülni 5 percre.
Amint kihűlt, fogyaszthatjuk is!