Péksütemények otthon: császárzsemle

császárzsemle
Vágólapra másolva!
Nekünk a császárzsemle a kedvenc péksüteményünk, innen jött az ötlet, hogy készítek itthon egy adagot. Félve fogtam bele a projektbe, végül azonban rájöttem: kár volt aggódni. A recept nagyon egyszerű, és semmilyen extra alapanyagra nincs szükségünk hozzá. A végeredmény pedig kívül ropogós, belül puha vajas zsemle, ami még önmagában frissen fogyasztva is egy élmény. Azt hiszem, sütnöm is kell még egy adagot. Próbálja ki ön is!
Vágólapra másolva!
Császárzsemle. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Császárzsemle

Hozzávalók:

  • 260 g liszt
  • 140 ml langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, készítsünk a közepébe egy mélyedést.
A cukrot keverjük bele a tejbe, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Öntsük az élesztőt a liszthez, adjuk hozzá a cukrot és a vajat is, aztán keverjük össze.
Jól gyúrjuk össze a tésztát, aztán tegyük fél 30 percre kelni.
Amint letelt az idő, osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, és formázzunk belőle zsömléket.
Tegyük őket vajjal kikent tepsire, utána vágjuk be a tetejüket kereszt alakban.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre.
Amikor aranybarnára sült, készen van.