Az 5 legjobb tojáshelyettesítő a vegánok szerint

tojáshelyettesítő, tojás helyettesítése
Vágólapra másolva!
A tojás egy fontos alapanyag a mindennapokban a sütemények és a péksütemények készítése során. Ám a vegánok, illetve a tojásérzékenyek étrendjében sajnos nincs helye. Szerencsére manapság rengeteg fantasztikus tojáspótló áll a rendelkezésünkre, amelyeket akkor is felhasználhatunk, ha épp csak arról van szó, hogy elfogyott otthon a tojás. Mutatjuk, melyek ezek és milyen arányban helyettesítse.
Vágólapra másolva!

Mit kell tudni a tojás helyettesítéséről?

Először is azt, hogy milyen szerepe van a tojásnak a süteményekben, péksüteményekben. Általában három szerepet töltenek be: nedvességet ad a tésztához, hozzájárul a tészta megkeléséhez és a megfelelő „kötéshez".

Minden tojáshelyettesítő eltérően befolyásolja a végtermék ízét és állagát.

Ám, ha nyitottak vagyunk egy kis kísérletezésre, hamar meg fogjuk találni a számunkra legjobb választást. Ellenkező esetben nyugodtan keresgélhetünk a tojásmentes receptek között.

Még egy fontos dolog: ragaszkodjunk a három vagy annál kevesebb tojást tartalmazó receptekhez. A nagymama hat tojásos sütireceptjét nem biztos, hogy el tudjuk készíteni a helyettesítőkkel, hogy tényleg finom legyen.

Minden tojáshelyettesítő eltérően befolyásolja a végtermék ízét és állagát Forrás: Shutterstock

Hogyan helyettesíthetjük a tojást?

1. Aquafaba

Ez nem más, mint a csicseriborsó főzővize, vagy a konzerv csicseriborsó leve. Tökéletes választás, ha a tojásfehérjét akarjuk helyettesíteni egy receptben.

Egy tojást három evőkanál aquafabával helyettesíthetünk.

Amennyiben péksüteményt készítünk, mindenképp adjunk a recepthez egy csipet borkőt és egy csipet sütőport. Bármilyen recepthez felhasználhatjuk, de főként tortákhoz és habcsókhoz javasolják.

2. Lenmag vagy chia mag

Ez az egyik leginkább elterjedt a módja a tojás helyettesítésének. Keverjünk össze egy teáskanál őrölt lenmagot vagy chiamagot három evőkanál vízzel és egy csipet sütőporral. Tegyük félre öt percre.

Így egy gélszerű keveréket kapunk, ami – a tojáshoz hasonlóan – kiváló kötőanyagként szolgál a receptekben.

Ezzel egy tojást tudunk helyettesíteni. Sütemények, muffinok, kenyerek, kekszek készítése során használják.

3. Pürésített gyümölcs

Almaszósz, tört banán és sütőtökpüré – kellemesen édes, ráadásul kiváló kötőanyaga a tésztának. Tulajdonképpen az almaszószt szokták javasolni tojáspótlásra a kezdőknek. Használhatjuk muffinkészítés során, kenyerekben és más süteményekben is.

Használjunk ¼ bögre almaszószt, tökpürét vagy pépesített banánt, plusz egy teáskanál szódabikarbónát vagy sütőport tojásonként.

4. Bolti tojáspótlók

Kézenfekvő megoldás a boltban kapható tojáspótlók használata. Csodát tesznek a pékáruk textúrájával, ráadásul könnyen használhatók.

Egyszerű a dolgunk, mert csak követnünk kell a csomagoláson szereplő utasításokat.

Használhatjuk kenyér, sütemények, muffin, gofri és palacsinta készítése során.

5. Tofupüré

A pürésített tofu tökéletesen illik a különböző desszertekhez. Ám fontos, hogy meggyőződjünk róla, a receptünk tartalmaz erős aromájú alapanyagokat,

mint a vanília vagy a kakaó, hogy elnyomja a tofu ízét.

Krémes piték, pudingok, habok készítése során használhatjuk. ¼ bögre tofupürével egy tojást helyettesíthetünk.

Forrás