Ez volt a múlt hét legemlékezetesebb gasztrohíre

Magyarország tortája 2020
Curiositas, Magyarország Tortája
Vágólapra másolva!
A múlt hét legemlékezetesebb híre az volt, hogy kihirdették Magyarország Tortáját. Emellett könnyű ebédet készítettünk sajtimádóknak, ellestünk egy öt hozzávalós receptet Jamie Olivertől, illetve megtanultunk sörrel főzni. Rájöttünk, mi a karcsúság természetes titka, és hogy a burgonyacsipsznek már rég leáldozott, mást készítünk helyette. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A burgonyacsipsznek leáldozott, ezeket a csipszeket készítjük helyette

A házi gyümölcs- és zöldségcsipszek valójában sokkal szórakoztatóbbak, mint első hallásra tűnik. Nagyon egyszerű elkészíteni ezeket, főleg, ha van otthon aszalógép. A legjobb az egészben, hogy olyan alapanyagokból készíthetünk nassolnivalót, amelyek táplálóak és ízletesek is.

Megvan Magyarország Tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Curiositas, Magyarország Tortája Forrás: www.bykapas.com/Gergo Kapas

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak. Így született meg a győztes, mely idén a „CURIOSITAS – Kíváncsiság", Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása.

Ezzel a gyümölccsel lesz fenséges az amerikai palacsinta

Az amerikai palacsintánál egy finomabb desszert van: az áfonyás amerikai palacsinta. Pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul isteni finom. Érdemes dupla adaggal számolni, mert ha a család ráveti magát, nekünk már csak a morzsa marad.

A hajdúsági házi kenyér lett az év legjobb búzakenyere

A Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit mutatták be a Parlamentben. Az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta az ötfős szakmai zsűri.

Fülep Ádám és Fülep Zsolt az idei Szent István-napi kenyérrel, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerével az Országház erkélyén 2020. augusztus 4-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Szent István-napi kenyér címet idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere nyerte. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Szent István-napi kenyerüket, a Hajdúsági házi kenyeret.

Ezt a receptet minden sajtimádónak ismernie kell - videó

Ez a recept lesz a sajtimádók legújabb kedvence. Amire szükségünk van hozzá: sajt, sajt és még több sajt. Pirítsunk meg a vajon két fej szeletelt hagymát, keverjük össze krémsajttal, tejföllel, gouda sajttal és egy kis borssal. Töltsük bucikba, szórjuk meg parmezánnal, tegyünk a tetejére egy nagy szelet mozzarellát, és már mehet is a sütőbe.

Az étrendünk valóban befolyásolja a mentális egészségünket?

Dr. Katerina Johnson, az Oxfordi Egyetem kutatója elmondja, hogy az agy és az emésztőrendszer fő kommunikációs vonala a vagus ideg. Az ezen keresztülmenő jelzések 80%-a bélből indul az agyba, és csak 20% az agyból a belek felé.

Forrás: Shutterstock

A bél komplex sejthálózata képes az agytól és a gerincvelőtől függetlenül működni, ezért nevezik gyakran „második agynak". Ebből is láthatjuk, hogy beleinknek sokkal több szerep jut, mint az emésztés mechanizmusa.

Szakácskönyvet adott ki a híres színész

Danny Trejo, a híres los angelesi színész, általában akciófilmek negatív alakjaként tűnik fel. Noha a filmekben rosszfiút játszik, a képernyőn kívül egy nagyon jó srác – mondják. Ha nem filmekben szerepel, akkor éttermet és fánkboltot vezet Los Angelesben. Nemrég pedig megjelent a legújabb szakácskönyve.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretnénk, akár megőriznénk a karcsúságunkat, van egy hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segíthet elérni a célunkat. Színe zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája lehet gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad. Finom, édes csonthéjas gyümölcs. Igen, ez a szilva!

Forrás: Shutterstock

A K-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Így cserélheti le a fehérlisztet a desszertekben és a péksüteményekben

Manapság már rengeteg alternatív liszt létezik, amelyeket felhasználhatunk a sütés során. Nemcsak a gluténmentes diéta esetén érdemes helyettesítőn gondolkodni, hanem általánosságban is. Hiszen a változatos liszthasználattal biztosan nem fogjuk túlfogyasztani a fehérlisztet.

Ételek, amelyek sokkal finomabbak sörrel

Noha szeretjük a sört, nemcsak önmagában ihatjuk, hanem felhasználhatjuk a főzéshez is. Izgalmasabbá, élvezetesebbé, és olykor-olykor ropogósabbá teszi a végeredményt.

Forrás: Shutterstock

A sör földes ízt ad az ételeknek, például a csilisbabnak, a leveseknek és a pörkölteknek, diós, karamellás ízt pedig a süteményeknek. Szinte minden elkészítési technikához felhasználhatjuk: sütéshez, pároláshoz, pácoláshoz, grillezéshez stb.

Klasszikus szedres pite, ahogy csak a nagyi tudja készíteni

A barátok és a család is imádni fog, ha megjelenünk náluk ezzel a friss, házi készítésű pitével. Hihetetlenül finom és annyira egyszerű! Ráadásul a szedernek épp most van szezonja, tehát frissen szedhetjük a kertből vagy szerezhetjük be a piacról. Az óriási, lédús bogyók önmagukban is élvezetesek, hát még desszertként!

Nagyon könnyű sóskát eltenni télire

A sóskafőzelék tojással, fasirttal, paprikás krumpli mellé, de önmagában is nagyon finom. Ráadásul növényi itallal még tejmentesen is elkészíthető. Milyen kár, hogy csak nyáron élvezhetjük! Vagy mégsem? Könnyebb eltenni a sóskát télire, mint hinnénk!

Retró desszert: isteni finom, klasszikus császármorzsa

Vannak olyan klasszikus desszertek, amelyek sosem mennek ki a divatból. Ilyen például a császármorzsa is, amelyet nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul egyszerűen mennyei! Keverjük be gyorsan, hagyjuk egy kicsit pihenni, délutánra már meg is leszünk vele! Próbálja ki!

Savanyított dinnye Forrás: Shutterstock

Készítsünk savanyú görögdinnyehéjat, nem fogjuk megbánni!

Egyedülálló nyári élvezetet keres? Ne keresse tovább! Nincs is jobb a házi savanyított görögdinnyehéjnál! Ez a recept tökéletes párost alkot a salátákkal, grillezett húsokkal és friss halakkal. Ám a savanyított görögdinnyehéjat akár magában vagy snackként is ehetjük.

Ebéd öt hozzávalóból Jamie Olivertől

Nem tudja, mi legyen az ebéd? Lesse el ezt az egyszerű receptet Jamie Olivertől! Olyan könnyű és olyan finom, hogy hamar a kedvencévé válik. Ezért érdemes elmenteni a receptet, hogy később is bármikor elő tudja venni. Készítsük el ma!

Forrás: Shutterstock

Hogyan készítsünk savanyított áfonyát?

Áfonya, mint savanyúság? Igen! A grillezett sertésborda mellé szinte kötelező! Az édes-savanyú kombináció és az áfonya különleges aromája egyszerűen tökéletes együtt! Készen áll rá, hogy kipróbálja? Csak kövesse ezt a néhány egyszerű lépést! Nem fogja megbánni!

Így még biztosan nem evett dinnyét, pedig érdemes

Ebben a videóban a dinnye egy különleges fogyasztási módját találja. Ugyan szükségünk van hozzá néhány plusz alapanyagra, de megéri leugrani a boltba! Lehet, hogy így még nem evett dinnyét, de ha megkóstolja, többé talán nem is fogyasztjat máshogy. Nézze meg a videót, aztán szavazzon!

Zöldségekkel zenél az osztrák zenekar - videó

Gondolta volna, hogy zöldségekkel is lehet zenélni? Mi sem. Egy osztrák zenekar azonban bebizonyította, hogy nincs lehetetlen: évek óta saját maguk faragják hangszereiket minden koncert előtt.

Puha és finom felhőkenyér mindössze 3 összetevőből

A felhőkenyér puha, könnyű elkészíteni, belülről pedig úgy néz ki, mint a vattacukor. Ez a recept három összetevőt tartalmaz, de bátran egészítsük ki más alapanyagokkal is, mint például vaníliakivonattal vagy természetes ételszínezékkel.