Mennyei fahéjas csiga, amely felülmúlja a boltit

fahéjas csiga
Vágólapra másolva!
Nincs is jobb illat annál, mint amikor kivesszük a sütőből a megpirult fahéjas csigákat. Csupán pár másodperc, és körül is leng minket az édes aroma. Csak egy pillantás az elkészült finomságra, és máris a szánkban érezzük a fahéj jellegzetes ízét. Lehet belőle reggeli, tízórai, de akár uzsonna vagy desszert is. Ami biztos: a család könyörögni fog a repetáért.
Vágólapra másolva!
Fahéjas csiga. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Édes fahéjas csiga

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 g rozsliszt
  • 250 g liszt
  • 300 ml magas zsírtartalmú tej
  • 80 g cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 10 g só
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tojás

Hozzávalók a fahéjas vajhoz:

  • 180 g lágyított vaj
  • 225 g barnacukor
  • 75 g cukor
  • 20 g őrölt fahéj

Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt a meleg cukros tejben.
Keverjük össze egy tálban a tészta hozzávalóit az élesztős tejjel együtt. Gyúrjuk, amíg jól összeáll.
Takarjuk le és tegyük félre félórára.
Közben készítsük el a fahéjas vajat: keverjük össze egy tálban a lágy vajat, a cukrokat és a fahéjat.
Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakban, majd kenjük meg a fahéjas vajjal.
Tekerjük fel a rövidebb oldala mentén, majd vágjuk le a két végét.
Végül vágjuk 12 darabra a tésztarudat.
Tegyük az így kapott csigákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejüket tojással és süssük 200 fokon 15 percig.
Vegyük ki a tepsit, fordítsuk meg, majd süssük még 10 percig.
Tálaljuk melegen!
Ízlés szerint meglocsolhatjuk olvasztott fehér csokoládéval.