Grissini: ropogós olasz kenyérrúd frissen sütve

grissini
Vágólapra másolva!
A ropogós grissini lehet nassolnivaló az esti film mellé, lehet tízórai egy csésze kávéval és persze uzsonna is egy nagy bögre teával. Akkor jó, ha roppan, ha minden egyes falatnál eluralja a szánkat. De vajon hogyan készülnek ezek a finom kenyérrudacskák? Nagyon egyszerűen!
Vágólapra másolva!
Grissini. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Grissini

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 és ¼ teáskanál só
  • 1 evőkanál pizza fűszerkeverék
  • 400 g liszt
  • 170 ml langyos víz
  • 25 ml olívaolaj
  • 1 tojásfehérje felverve 1 evőkanál hideg vízzel
  • 50 g szezámmag
  • 50 g nagyszemű só

Elkészítés:
Keverjük a cukrot a langyos vízbe, majd öntsük bele az élesztőt.
Keverjük össze egy tálban a sót, a fűszerkeveréket és a lisztet.
Dolgozzuk el benne a vizes tojásfehérjét, az olívaolajat és az élesztős vizet.
Gyúrjuk össze jól, lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
Felezzük szét, azután takarjuk le és tegyük félre 15 percre.
A tészta feléből a tenyerünk alatt görgetve készítsünk vastag hosszú rudat.
Kenjük meg tojással, szórjuk meg a szezámmaggal és a nagyszemű sóval.
Vágjunk belőle vékony csíkokat és tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
Tegyünk így a maradék tésztával is.
Fedjük le és hagyjuk pihenni 30-60 percig.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és süssük 12-14 percig.
Fogyaszthatjuk sonkával, olívaolajjal, mint az olaszok, vagy egy csésze kávéval, esetleg teával.