Ez volt a múlt hét legkedveltebb magyar receptje

pásztortarhonya
Vágólapra másolva!
A múlt hét receptjei közül kettő örvendett kiemelkedő népszerűségnek: az egyik a lávatorta volt, a másik pedig a pásztortarhonya. Ez utóbbi nemcsak finom, hanem olcsó és könnyű ebéd. Nem véletlenül olyan népszerű a legkisebb falvak konyhájában. Én a receptet még a nagymamámtól lestem el, most pedig mindenki más is elsajátíthatja. De persze nem csak ezt a két fogást készítettük el a múlt héten, hiszen volt még aranygaluska, istenien finom tepertős pogácsa és szilvás gombóc is. Gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Finom ebéd olcsón: pásztortarhonya

Tegyük a szívünkre a kezünket: van finomabb a jó magyar, parasztos ételeknél? Aligha. Egyszerűen nem lehet nem imádni! A pásztortarhonya ráadásul azért is nőtt úgy a szívünkhöz az évtizedek során, hiszen mindig kihúzott minket a bajból, ha a hónap végén nem volt mit a tejbe aprítani.

10 tipp, ami segít leküzdeni a cukor iránti vágyat

Egyre többet találkozunk azzal a nézettel, hogy a cukor a fehér méreg. Tényleg igaz, hogy a sok cukor és a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása nem tesz túl jót a testünknek. Bár tisztában vagyunk ezzel, néha akkor is elcsábulunk egy-egy csokoládé vagy sütemény láttán. Hogyan lehet hát elhagyni a cukrot az étrendünkből?

Maga a cukor finomított szénhidrát, egy kalóriaforrás, amelyet a testünk energiává alakít vagy zsírként tárol Forrás: Shutterstock

A cukor endorfinokat szabadít fel, amelyek megnyugtatnak, kipihentté tesznek. Ugyanakkor a szerotonintermelést is stimulálják, amely meg a pillanatnyi boldogságért felelős. Mindemellett finom íze is van, ezért nem csoda, hogy folyton kívánjuk az édességeket és a desszerteket. A gond nem azzal van, ha néha bekapunk egy-egy falat süteményt, hanem amikor túlzásba visszük a cukorfogyasztást.

Ezt kenjük a kenyérre vaj helyett: ötperces szendvicskrém-receptek

Ha szendvicset készítünk, általában a vaj, a lekvár vagy a májkrém jut az eszünkbe. Pedig isteni szendvicskrémeket készíthetünk otthon, a saját vagy az általunk vásárolt alapanyagainkat felhasználva. Itt van ez a négy recept, amely garantáltan feldobja a szendvicseket és pirítósokat.

Sok finom pékárut eszünk, a dietetikus szerint ez nem biztos, hogy jó dolog

Miközben a hazai kenyérfogyasztás mértéke éves szinten stagnál, vagy kicsit csökken, addig a péksüteményekből 2014 óta folyamatosan többet eszünk. A KSH legutóbbi adatai szerint az öt évvel ezelőtti 10,4 kiló/fő/év szintről az ezekből a termékfajtákból elfogyasztott mennyiség mára közel 20 kilóra (19,9 kg) növekedett a magyar lakosság körében.

Ha a finom pékáruk dominálják a napi étkezéseket, a cukor- illetve a sófogyasztásunk is több lehet, mint az ajánlott Forrás: Shutterstock

Ha egyoldalúvá válik a táplálkozás, és a finom pékáruk dominálják a napi étkezéseket, akkor számos olyan tápanyaghoz nem jut hozzá a szervezetünk, amire pedig szüksége lenne, például rostokból kevesebbet fogyasztunk. A másik oldalon viszont a cukor-, illetve a sófogyasztásunk lehet több, mint az ajánlott mennyiség.

Tudjuk, mit süt a hétvégén: istenien finom aranygaluska

Hm, mennyei aranygaluska! Rágondolni is fájdalmas, a szívünk szakad bele, ha nincs időnk elkészíteni. Még jó, hogy hamarosan újra hétvége és nem kell a munkával foglalkoznunk. Már szaladhatunk is a konyhába aranygaluskát sütni.

Itt a válasz: ezért kellene rendszeresen chiamagot enni

A chiamag egyre inkább része az egészséges táplálkozásnak. Ezek az apró fekete magok íztelenek, ugyanakkor tápanyagokban rendkívül gazdagok. Összeszedtünk öt okot, amiért érdemes mindig tartani belőle a szekrényben.

Forrás: Shutterstock

Tele van antioxidánsokkal. Nemcsak a sejtjeinket védik meg a szabad gyökök káros hatásaitól, de a bőrünkkel is csodát tesznek: az öregedési folyamatra vannak hatással. Két evőkanál chiamagban annyi Ómega-3 zsírsav van, mint 113 gramm lazacban.

Így készíthet tökéletes szilvás gombócot

A klasszikus magyar fogások azért csak közel állnak a szívünkhöz. Még emlékszünk, amikor anyukánk tanította a receptjüket, vagy amikor a nagymama megengedte, hogy segítsünk neki a főzésben. Akárhogy is, mindenkinek van egy olyan magyar étele, ami a szívéhez nőtt. Ilyen lehet például a szilvás gombóc is.

Ez a zöld szuperétel segíti csak igazán a fogyást

A spirulina egy kék-zöld alga, ami manapság népszerű szuperétel. Ezt a címet csodás tulajdonságai miatt viselheti. Általában étrendkiegészítőként fogyasztjuk kapszula vagy por formájában, segíti a fogyást és hozzájárul a bél egészségéhez. Emellett tele van fehérjékkel és vitaminokkal.

Forrás: Shutterstock

Antioxidánsainak köszönhetően gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, és segíthet megerősíteni az immunrendszert. Kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfor, vas, folát, niacin, tiamin, C-, A-, B6- és K-vitamin is van benne.

6 okos konyhai trükk, amely sok bosszúságtól megkímél - videó

A konyha a lakás egyik legtöbbet használt, és emiatt a legkupisabb helyisége. Néha azt érezzük, egyszerűen nem tudunk hova pakolni és folyamatosan rendet tartani. De ezt csak azért gondoljuk így, mert még nem ismerjük ezeket az okos konyhai praktikákat, amelyek sok bosszúságtól kímélnek meg minket.

Egy hihetetlen dolog, amit nem tudott a gofrisütőjéről

Eddig ön is csak akkor vette elő a gofrisütőt, amikor gofrit készített? Valószínűleg. A jövőben azonban nyugodtan hagyja a pulton, nem érdemes elpakolni. Ezeket az ötleteket látva ugyanis több dolga lesz a kis konyhai készüléknek, mint eddig volt.

Forrás: Shutterstock

A gofrisütőben nem csak gofrit készíthetünk. Valójában ez a konyhai eszköz lényegesen sokoldalúbb, mint eddig hittük. Mostantól azonban bátran használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Gofri helyett süthetünk benne például omlettet!

Elkészítették a világ leghosszabb tortáját, megdőlt a Guinness-rekord

Az indiai Kerala államban található Trisúr városában elkészítették a világ leghosszabb tortáját. Pékek százai jöttek el az eseményre. A torta teljes hossza 6,5 kilométer.

Elveszített egy csillagot Paul Bocuse legendás étterme

Két évvel az alapító halála után elveszített egy csillagot Paul Bocuse világhírű francia mesterszakács legendás étterme, a Lyon közelében lévő L'Auberge du Pont de Collonges, amely 55 éve megszakítás nélkül viselte a Michelin étteremkalauz által maximálisan adható három csillagot.

Forrás: Shutterstock

7 ötlet, ha nincs ideje rendesen reggelizni, és már unja a szalámis szendvicset

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de néha sajnos megesik, hogy útközben kell elfogyasztanunk. Ez még mindig jobb megoldás, mint teljesen kihagyni. Hiszen nem szabad alábecsülni annak a fontosságát, hogy valamit ennünk kell a nap elején. Mit lehet tenni? Hogyan reggelizzünk rendesen, ha állandó rohanás az életünk?

Itt egy téli ital, amit azonnal meg kell kóstolnia

A masala chai tea pozitív hatással van az emésztésre, védi a csontokat, rengeteg antioxidánst tartalmaz, enyhíti az émelygést, és segíthet leküzdeni a megfázást. Nem kell messzire mennünk, hogy beszerezzük csodát érő összetevőit, hiszen mindössze friss gyömbérre, kardamomra, fahéjra és szegfűszegre van szükség hozzá.

Kíváncsi a krémes lávatorta receptjére? Akkor lapozzon tovább!