Naponta 8-10 energiaitalt ivott, belehalt

energiaital
Vágólapra másolva!
Egy 26 éves texasi férfi halt meg a közelmúltban, mert túl sok energiaitalt ivott. Ezek az italok fizikai és szellemi energiát adnak, javítják az éberséget és a fizikai teljesítményt. A benne lévő koffein mennyisége általában két csésze kávénak felel meg.
Vágólapra másolva!

A fiatal férfi naponta 8-10 doboz energiaitalt ivott meg, amely vérrögképződéshez és a szívér elzáródásához vezetett. Ez szívrohamot okozott nála, végül életét vesztette.

A nagy mennyiségű koffeinfogyasztás (akár kávéval, akár energiaitallal visszük be), nem jó a szervezet számára.

Kiszáradást okozhat, megnövelheti a vérnyomást és a pulzust, végül szorongáshoz, alvászavarokhoz és emésztési problémákhoz vezethet. Ritkán okozhat vérrögképződést és szívmegállást is.

Forrás: Shutterstock

Mennyi koffeint szabad?

Általánosságban elmondható, hogy egy milliliter energiaitalban 0,34 milligramm koffein van. A tanulmányok szerint egy egészséges felnőtt számára 400 milligramm koffein fogyasztása számít biztonságosnak. Ha ennél többet viszünk be a szervezetünkbe, máris mellékhatásokra számíthatunk. Ez körülbelül 1-2 doboz energiaitalt jelent naponta.

A szakemberek azonban arra intenek, hogy korlátozzuk a bevitelt heti 1-2 alkalomra.

Érdemes megnézni a címkéken a cukor, az édesítőszer és a koffein mennyiségét. Emellett léteznek egészségesebb alternatívák is arra, hogy energiához jussunk: csokoládé, zöld tea, zöld smoothie, fehérjeturmixok és természetesen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Naponta legalább 6-8 pohár tiszta víz fogyasztása ajánlott.