Kimbap: a koreaiak kedvenc snackje

Vágólapra másolva!
Mautner Zsófi nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, és megosztja velünk az ott szerzett inspirációt. A koreai rántott csirke receptjét tegnap osztottuk meg, ma pedig kimbapot, azaz zöldséges tekercset fogunk készíteni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Mautner Zsófi

Kimbap, azaz zöldséges tekercs – vegán fogás

A koreaiak kedvenc snackje. A jó minőségű szusirizs szezámolajjal van keverve, a tekercs közepében pedig sárgarépa, uborka, savanyított jégcsapretek és szójaszószos, szezámolajos spenót található. Elkészítési idő: 45 perc.

Hozzávalók:

  • 300 g szusirizs
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 4 norilap (21,5x19,5cm)

Beletekerni:

  • 1 kígyóuborka
  • 1 sárgarépa
  • 1 koreai savanyított jégcsapretek
  • 1 kaliforniai paprika
  • 15 dkg fonnyasztott spenótlevél
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 kávéskanál szezámmag

Elkészítés:

A rizsszemeket alaposan, többször átmossuk – legalább 5-6 alkalommal –, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta marad.
Egy konyharuhára terítjük és megszárítjuk.
Lábasba tesszük, ráöntünk 5 deciliter vizet. Nagy lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra és a rizst fedő alatt körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük.
Kissé lehűtjük, majd összekeverjük a szezámolajjal.
Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd olyan hosszú csíkokat vágunk, mint a norilap. Ezt tesszük a sárgarépával és a savanyított jégcsapretekkel is.
A spenótlevelet kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a szójaszósszal, szezámolajjal, fokhagymával és szezámmaggal.
A norilapot bambusztekerőre fektetjük, fényes felével lefelé. Elrendezzük rajta a rizst, a zöldségeket és a spenótot, majd szorosan feltekerjük. Szójaszószt vagy gochujang-os majonézt adunk hozzá.