Megszabadulna az alhasi zsírtól?

elhízás kövérség túlsúly
Vágólapra másolva!
A hasi vagy zsigeri zsír a belső szervek között helyezkedik el. Noha nehéz lehet pontosan megmondani, mennyi hasi zsír van a testünkön, ám az úszógumik egyértelmű jelzések: túl sok. A zsigeri zsír súlyos egészségügyi problémát jelent, ha túl sokat halmoztunk fel magunkon. Akár szívbetegség, inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.
Vágólapra másolva!

A hatékony fogyás érdekében egy kiegyensúlyozott étrendet kell követnünk. A rendszeres edzés, valamint a feldolgozott és cukros élelmiszerek csökkentett fogyasztása alap. Ezt nem úszhatjuk meg. Még jobb azonban, ha a következő alapanyagokkal egészítjük ki az étrendünket.

Forrás: Shutterstock

Spárga – Tele van prebiotikumokkal, amelyek a bélbaktériumok egészségére vannak hatással. Hozzáadhatjuk omlettekhez, tésztákhoz vagy salátákhoz.

Avokádó – Egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre. Ráadásul fokozzák a telítettség érzését. Pirítósra kenve isteni.

Banán – A benne lévő magnézium és kálium ellensúlyozza a sós ételek okozta puffadást. Fogyasszuk az étkezések között tízóraira vagy uzsonnára.

Bab és lencse – Növényi fehérjékben és rostokban gazdagok, így eltelítenek. Főtt formában saláták kiváló alapanyaga.

Bogyós gyümölcsök – Rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Kevesebb cukor van bennük, mint a legtöbb gyümölcsben, ezért válasszuk snackként.

Csicseriborsó – Szintén a rostok és a növényi eredetű fehérjék kiemelt forrása. Antioxidánsai és ásványi anyagai megakadályozhatják a puffadást. Köretként vagy a salátákhoz együk.

Citrusfélék – A bennük lévő antioxidánsok segíthetnek felvenni a harcot a testben lévő különböző gyulladások ellen, amelyek összefüggnek a hasi zsír tárolásával.

Tojás – A tanulmányok szerint a magas fehérjetartalmú reggeli elősegíti a fogyást, mert kevesebbet eszünk napközben. Ráadásul a fehérje eltelít.

Erjesztett ételek – Ilyenek a miso vagy a fermentált zöldségek. Probiotikumokat tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, enyhítik a puffadást és szabályozzák a bélműködést.

Gyógynövények és fűszerek – Egészséges alternatívák só helyett, amely a puffadás egyik fő okozója. Használjuk a bazsalikomot, a csilipaprikát, az oregánót, a rozmaringot, a zsályát és a tárkonyt.

Zöld leveles zöldségek – Az egészséges táplálkozás alapjait képzik. Káliumban gazdagok, amelyek a puffadás ellen harcolnak, illetve számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak szervezetünk egészségéhez.

Zab – A benne lévő rostok elősegítik a bélmozgást. Készítsünk belőle zabkását otthon, gyümölcsökkel.

Borsó – Egy csésze borsó 8 gramm fehérjét és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. A benne lévő vas, magnézium, kálium és C-vitamin ellensúlyozza a nátriumot és segítik az oxigén szállítását.

Tök – Több rostot tartalmaz, mint a quinoa, noha ez utóbbi is egy jó választás. Készítsünk például tökmackot.

Lazac – Többszörösen telítetlen zsírsavakat, esszenciális ásványi anyagokat és D-vitamint tartalmaz, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

Magvak – Tele vannak olyan ásványi anyagokkal, mint például a cink, amelyek fokozzák az immunitást és a teljességérzetet.

Paradicsom – Mivel magas a víztartalma, segíti a hidratációt és ellensúlyozza a fokozott sóbevitelt (a só ugyanis megköti a vizet).

Teljes kiőrlésű gabonák – A finomított fajták helyett válasszuk ezeket. Tele vannak ásványi anyagokkal és rostokkal. Jó alternatíva lehet a változatos táplálkozás jegyében a köles, a cirok és a quinoa.