Zöldséges és gyümölcsös ételek, amelyekre senki sem fog grimaszolni

Vágólapra másolva!
A legtöbb szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke grimaszokat vág, amikor eljön a zöldség- és gyümölcsevés ideje. Annak érdekében, hogy a gyermekek örömmel lássanak neki az egészséges finomságoknak, tegyük változatossá az ételek állagát, a színeit és az ízeit, hogy az egészséges étel elfogyasztása vidám és játékos legyen. Az Európai Friss Kalandok program szakértői 3 különleges receptet állítottak össze.
Vágólapra másolva!

A zöldségek és a gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl kísérletezhetünk az elkészítésük módjával is: nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként.

A gyermekek számára az ideális tányér hat különböző színt tartalmaz (szemben a felnőttekkel, akiknél hármat).

Szerencsére a rendelkezésünkre álló sokféle zöldség és gyümölcs lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, ugyanakkor ínycsiklandó menüt állítsunk össze – nemcsak a gyermekek, hanem a saját egészségünk érdekében is.

A zöldségek és a gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl kísérletezhetünk az elkészítésük módjával is Forrás: frutti-veggi.hu (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK)

1. Mini zöldségfazék

Hozzávalók:

  • 12 koktélparadicsom
  • 1 uborka
  • 3 szál zöldhagyma
  • 2 szál menta
  • 1 citrom
  • 1 szelet kenyér
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Mossuk meg és vágjuk apró darabokra az uborkát és a hagymát. Turmixoljuk össze néhány mentalevéllel, egy citrommal, egy szelet kenyérrel, három evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal. Az elkészített turmixot tegyük a hűtőbe. Ezt követően vágjuk le néhány paradicsom tetejét és kiskanállal óvatosan szedjük ki a magos belsejét. Töltsük meg a paradicsomokat az uborkás keverékkel, és nincs is más hátra, mint a tálalás.

Forrás: frutti-veggi.hu (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK)

2. Szélrózsa

Hozzávalók:

  • 2 görögdinnyeszelet
  • 2 pohár joghurt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kajszi
  • 2 nektarin
  • 8 szem szamóca
  • néhány szőlőszem

Elkészítés:

Egy mély tálban keverjük össze a joghurtot a vaníliás cukorral. Kenjük meg a görögdinnye-szeletet a joghurtos krémmel. Most jöhetnek a gyümölcsök: mossuk meg őket, szedjük le a szamóca szárát, vágjuk félbe és távolítsuk el a kajszi és a nektarin magját, majd vágjuk fel ízlés szerint (kockára, vékony szeletekre, negyedekre). Rendezzük el szépen a gyümölcsöket a dinnye tetején, a joghurtos krémen, és már tálalhatjuk is.

Forrás: frutti-veggi.hu (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK)

3. Epres salsaszósz

Hozzávalók:

  • 10 nagyobb szem eper
  • 1/4 vöröshagyma
  • 4 szál koriander
  • 1 citrom
  • 1/2 zöldpaprika
  • egy nagyobb csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1 kávéskanál balzsamecet
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Vágjuk fel a hagymát kis kockákra a paprikával együtt. Öblítsük le az epreket, csumázzuk ki és vágjuk fel kis kockára. Tegyük egy salátástálba, majd adjuk hozzá a hagymát, a paprikát, a citrom kipréselt levét, a sót, a cukrot, a balzsamecetet és az olajat. Szedjük le a koriander leveleit és ollóval vágjuk apróra a salátástál felett. Keverjük össze az egészet, és hagyjuk állni legalább 1 óráig a hűtőben.

+1. Zöldség- és gyümölcssaslik

Végezetül egy nagyon egyszerű, pár perc alatt könnyen elkészíthető receptet javaslunk. Mossuk meg és hámozzuk meg a kiválasztott zöldségeket és gyümölcsöket. Vágjuk fel apró darabokra, majd tűzzük fel őket egy hurkapálcára, és már kész is van a frissítő zöldség- és gyümölcssaslik.