Melyik ételhez melyik fűszer illik a legjobban?

fűszer
Vágólapra másolva!
Kezdő szakácsként bizony nehéz kiigazodni fűszerországban: ott a sok fűszer- és gyógynövény, nekünk pedig fogalmunk sincs, melyik ételhez mi passzol a legjobban. A sóval és a borssal még talán könnyen boldogulunk, de mi a helyzet a többi fűszerrel?
Vágólapra másolva!

Mit kell tudni a fűszerekről?

A fűszereket és a gyógynövényeket mindig hőtől, nedvességtől és közvetlen napfénytől távol tároljuk.

Ne szórjuk a fűszert közvetlenül a zacskóból a gőzölgő ételre,

mert a gőz beszivárog a zacskóba, így összetapad benne a fűszer: átnedvesedik, azután összeáll és megkeményedik.

Egy olcsó kávédaráló tökéletesen használható a különböző növények vagy magvak, például szegfűszeg és fahéj ledarálására Forrás: Shutterstock

A régi, lejárt szavatosságú fűszerek elvesztik erejüket, így nem érjük el velük a vágyott ízhatást. Továbbá, ha kanállal nyúlunk a zacskóba, mindig szárazzal tegyük, mert a nedvesség tönkreteszi az aromás fűszerek ízét, mint a fahéj.

Ha otthon szárított fűszernövényeket használunk, figyeljünk az arányokra: az igazi növényeknek sokkal erősebb és intenzívebb az aromájuk, koncentráltabb az ízük, mint a boltban kapható, csomagolt fajtáknak.

Extra tipp: egy olcsó kávédaráló tökéletesen használható a különböző növények vagy magvak, például szegfűszeg és fahéj ledarálására. Így biztosan friss és teljesen természetes fűszerek kerülnek az ételbe.

Milyen ételhez milyen fűszer?

A bazsalikom jól illik az öntetekhez, szószokhoz, a halhoz, levesekbe, pörköltekbe, salátákhoz, a sajtokhoz, a tésztákhoz és a különböző húsokhoz, valamint a sárgabarackhoz, az áfonyához, a spárgához, a brokkolihoz, az uborkához, a fügéhez és a dinnyéhez is.

A kömény szintén lehet a halas ételek és a pörköltek hű társa, ám például a babbal és a baromfival is jól kijönnek. A gyömbért használjuk sült gyümölcsökhöz, halhoz, baromfihoz vagy teába,

míg a kurkuma jó kiegészítője a pörkölteknek, a curry-nek, a szárnyasoknak és a halnak.

A csokoládés desszertekhez jól illik a csili; kiemeli a csokoládé ízét. A paradicsom és a bazsalikom párosítása meg szinte alap: kéz a kézben járnak. A bazsalikom a paradicsomleves, a zöldségleves, a húsleves, a tojásrántotta, az olasz kaják, a sajtszósz, a paradicsomszósz alapanyaga lehet.

A fahéjat a szegfűszeggel és a szerecsendióval bátran kombinálhatjuk Forrás: Shutterstock

A bazsalikom kiválóan párosítható a rozmaringgal, a kakukkfűvel, a majorannával, az oregánóval és a fokhagymával, a kardamom pedig a fahéjjal, a köménnyel, a gyömbérrel és a kurkumával, a rizsek, a curry-k, a lencse, a kacsa- és csirkeételek, a disznóhús, az édesburgonyás és a tökös fogások alapvető fűszere.

Hasonlóan imádnivaló együtt a baromfi és a kakukkfű vagy a citromfű, vagy a fahéj az almával, a répával, a körtével, az édesburgonyával, a tökkel, a csirkével, a báránnyal és a különböző desszertekkel.

A szegfűszeget a következő alapanyagokhoz használhatjuk: alma, marha, tök, paradicsom, édesburgonya, bárány, curry, levesek, desszertek, kenyérfélék, jól használható együtt a fahéjjal, a szerecsendióval és a bazsalikommal.

Kapor: alma, marha, kenyérfélék, répa, sajtok, uborka, halak, zöldbab, bárány, krumpli, baromfi.

A majoranna kéz a kézben jár a paradicsommal, a baromfival, a disznóval, a hüvelyesekkel, a báránnyal, a zöldbabbal, a halakkal, a marhával és az almával.

A só mennyiségének csökkentésére, helyettesítésére kiválóan alkalmazhatók a különböző fűszernövények Forrás: pixabay.com

A csillagánizsról jussanak eszünkbe a sajtok, a kenyérfélék, a halak, a marhahús, a zöldségek, a levesek és a gyümölcsök. A koriander a baromfi, a marhahús, a halak, a fügés és szilvás ételek, a zöldségek, különösen a paradicsom, a gyümölcsök és a szószok kiemelt összetevője.

A koriander kiváló barátságot ápol a csiliporral, a köménnyel és a fahéjjal.

Ha már szóba jött, akkor jöjjön a kömény: padlizsánhoz, cukkinihez, paradicsomos ételekhez, babokhoz, halhoz, a lencséhez, a tofuhoz, a rizshez használják, fokhagymával, kurkumával, fahéjjal, oregánóval és gyömbérrel együtt még finomabb.

A szerecsendió szereti a brokkolit, a répát, a káposztát, a tököt, az édesburgonyát, a bárányt, a rizst, a karfiolt, jól párosítható a szegfűszeggel.

Babérlevél: marha, tojás, hal, tészta, baromfi, krumpli, pörköltek, paradicsomszósz, spagettiszósz, barbequeszósz. Oregánó: articsóka, paradicsom, cukkini, krumpli, gomba, bab, hal, csirke, bárány, disznó, salátaöntetek, paradicsomszósz; kiváló társa a csilipornak, a babérlevélnek és a kakukkfűnek.

A levendula oregánóval, petrezselyemmel, rozmaringgal és kakukkfűvel kombinálható Forrás: Shutterstock

A levendula oregánóval, petrezselyemmel, rozmaringgal és kakukkfűvel még jobban kiteljesedhet, almás, cseresznyés vagy bogyós gyümölcsös desszertek alapfűszere lehet, sőt a naranccsal, a barackkal, a szilvával, a húsokkal és a burgonyával is finom.

A citromfű felfrissíti a csirkés és halas fogásokat, kókusszal és kókusztejjel is kiváló, jól illik a bazsalikomhoz, a korianderhez, a fahéjhoz, a szegfűszeghez, a kurkumához, a gyömbérhez és a fokhagymához.

A menta nemcsak a koktélok összetevője, jól kombinálható a bazsalikommal, a köménnyel, a szegfűszeggel, a petrezselyemmel, az oregánóval és a kakukkfűvel. A spárga, a babok, a bébirépa, az uborka, a padlizsán, a paradicsom, a borsók és a burgonya barátja.

Zsálya: spárga, bab, cseresznye, csirke, olajos halak, tészták, burgonya, paradicsom; kiváló a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a kakukkfűvel és a gyömbérrel.