Hogyan rendeljen steaket? A steak sütés fokozatai

steak
Odafigyelést kíván, de nem kivitelezhetetlen otthon sem
Vágólapra másolva!
Mindannyian hallottuk, hogyan kell steak-t rendelni: közepes ritka, ami 135 ° F belső hőmérsékletet jelent. A legtöbb séf ajánlja ezt a hőmérsékletet, mivel ez kiemeli az ízét, miközben biztosítja, hogy a darabolás gyengéd maradjon. A marha steak sütése során a legfontosabb kérdés,hogy mennyi ideig kell sütni, mikor éri el a kívánt átsütési fokozatot.
Vágólapra másolva!

Valójában sok vendég arról számol be, hogy megkapja „közepesen átsült" steakjét,közben megállapítja, hogy a steak szinte teljesen nyers!Mindenkinek saját döntése, ki hogy szereti, hogyan fűszerez,valaki csak sót és borsot szoktunk használ. Akár pácolhatjuk is a steakeket, ilyen esetben figyeljünk arra, hogy a sós, savas pácok a hússzerkezetére hatással vannak, tehát a sütési idők megváltozhatnak.

Forrás: Megyeri Gabriella

Marha sütési fokozatok:


Az igazi steak rajongók 4 cm vastag húst sütnek, a nők gyakran vékonyabban szeretik, nekik vághatjuk 2 cm vastagra is, ekkor a sütési idő lerövidül kb. a felére.

  • rare (véres) steak készítéséhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva még 3-4 percig süssük
  • medium rare (közepesen átsült-véres) steakhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva további 4-5 percig süssük
  • medium (közepesen átsült, rózsaszín középrész) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 5-6 percig süssük
  • medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 6-7 percig süssük
  • well done (teljesen átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 8-9 percig, majd megfordítva további 7-8 percig süssük