A lila káposzta csodálatos hatásai

lila káposzta
Vágólapra másolva!
A lila vagy vörös káposzta sötétvöröses, lilás színéről kapta a nevét, amelyet az antocián természetes vegyületnek köszönhet. Feltevések szerint az ókori Rómából származik, mára azonban világszerte szívesen fogyasztják. Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a káposzta vagy a kelbimbó, viszont több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért ideális zöldség – főleg a fogyni vágyók vagy a számlálós diétákat követők számára.
Vágólapra másolva!

A lila zöldségben élelmi rostok, jó minőségű szénhidrátok, sok vitamin, kálium és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok vannak. Az egyik csodálatos hatása az emésztéshez kapcsolódik:

az élelmi rostoknak köszönhetően hatékonyan segíti az emésztési folyamatot.

A főtt káposzta megakadályozza az emésztési problémák és a székrekedés kialakulását. Az élelmi rostoknak köszönhetően ráadásul tovább tart a teltségérzet.

A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban Forrás: Shutterstock

Magas káliumtartalma miatt hatékonyan szabályozza a vérnyomást. Mivel antioxidánsokban gazdag, a bőrre is jó hatással van: segíthet fiatalon tartani és megakadályozni a ráncok kialakulását.

Tele van C-vitaminnal is, amiről tudjuk, hogy mennyire fontos a bőr számára.

A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Ez, az antioxidánsok és az A-vitamin erősíthetik az immunrendszer működését, segíthetnek kiüríteni a méreganyagokat a testből, ezáltal javíthatják az anyagcserét.

Sőt, az A-vitamin a látásra is jó hatással van.

Plusz a káposzta nyersen fogyasztva hozzájárul a csontok erősítéséhez, az ízületi fájdalmak és gyulladások megelőzéséhez.

Hogyan építheti be az étrendjébe?

Fogyaszthatja hirtelen sütve egy kis ecettel, grillezve vagy párolva a különböző húsok mellé. Nyersen hozzáadhat egy kis olívaolajat és fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen.

De akár savanyúságot vagy salátát is készíthet belőle például brokkolival, koktélparadicsommal, salátával, avokádóval vagy bármilyen zöldséggel. Fűszerezze sóval, borssal és almaecettel.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Taste of home

Kesudiós csirkesaláta

Hozzávalók a csirkéhez:

  • ½ csésze almaecet
  • ½ csésze melasz
  • 1/3 csésze repceolaj
  • 2 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet Cayenne-bors
  • 4 csirkemell

Hozzávalók a salátához:

  • 10 csésze spenót
  • 3 narancs, gerezdekre szedve
  • 1 csésze apróra vágott lila káposzta
  • 2 közepes répa, felkarikázva
  • 3 zöldhagyma, apróra vágva
  • ¾ csésze kesudió
  • 2 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A csirke pácának hozzávalóit keverje össze egy tálban, majd tegye bele a csíkokra vágott csirkemelleket.
Fedje le, és tegye a hűtőbe 3 órára.
Amint letelt az idő, süsse meg a csirkemelleket serpenyőben.
Helyezze a spenótot egy lapos tálra. Rendezze sorba rá a csirkét, a narancsot, a káposztát, a hagymát, a sárgarépát, majd szórja meg az egészet szezámmaggal és kesudióval.