Hogyan süssünk vajjal kezdőként?

vaj
Vágólapra másolva!
Kezdő szakácsként vannak, akik félnek nagy fába vágni a fejszéjüket, míg mások szívesen kísérleteznek a meglévő tudásukkal. Bárhogy is, biztosan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy bizonyos receptek szobahőmérsékletű, míg mások olvasztott vajat írnak. Ám vannak olyanok is, amelyek nem fogalmaznak ennyire pontosan, ezért nekünk kellene kitalálni, hogyan tegyük a vajat a süteménybe. Viszont kellő tapasztalat nélkül csak sötétben tapogatózunk.
Vágólapra másolva!

A tésztánk végső textúráját a benne lévő vaj is meghatározza. A szilárd vaj emulzió. Ha megolvasztjuk, megszakítjuk az emulziót, azaz a zsír és a víz különválik egymástól. Ez nem rossz dolog, egyszerűen csak más lesz a végtermék.

A szobahőmérsékletű vaj magába zárja a levegőt, így egy lágy, puha, levegős tésztát kapunk. Ezzel szemben az olvadt vaj már egy sűrűbb textúrájú tésztát ad.

Amennyiben ropogós süteményt akarunk készíteni, akkor az olvasztott vaj a jó választás. Ez akkor is igaz, ha csak az íze miatt sütünk vajjal.

A szilárd vaj emulzió Forrás: Shutterstock

Ám a vajnak szobahőmérsékletűnek, vagyis lágynak kell lennie ahhoz, hogy megfelelő krémeket tudjunk készíteni belőle. Az olvasztott vajat már nem lehet krémesíteni. Másrészt a túl hideg vajjal meg nem lehet dolgozni, ezért szokták javasolni a szobahőmérsékletűt.

Továbbá, ha olyan süteményt készítünk, amelyet nem fogunk megsütni, mint a kókuszgolyó, akkor

érdemesebb szintén lágy vajat használni, mert így fog jobban összeállni, megkeményedni a tészta.

Amennyiben a recept például csak annyit ír, hogy „keverje habosra a vajat", akkor újfent a szobahőmérsékletű a jó választás. Továbbá ebben az esetben csak kanalanként szabad hozzáadni a cukrot.

Hogyan lágyítsuk meg a vajat?

Na, de mi van akkor, ha nekifogunk a sütésnek, a vaj pedig még mindig a hűtőben csücsül? Az egyik módszer, hogy pár másodpercre betesszük a mikróba, a másik pedig,

hogy egyszerűen lereszeljük egy sajtreszelőn.

De csinálhatjuk azt is, hogy forró vizet öntünk egy vastagfalú üvegpohárba, benne hagyjuk egy percig, majd kiöntjük. Az így felmelegített pohárral fedjük le a vajat, így néhány pillanat múlva egyenletesen megpuhul.

Ha liszttel kell elkeverni, az is egy jó módszer, ha a lisztet langyosítjuk meg, mielőtt összekevernénk vele a vajat. Továbbá meglágyíthatjuk gőz fölött, vagy apróra vághatjuk, és szétnyomkodhatjuk fakanállal.

Forrás: Shutterstock

Így készítsünk házi vajat

Ha édes összetevőkkel vegyítjük, akkor a süteményekhez kiváló, ám ha kissé pikánsabb fűszereket és borokat használunk, akkor a zöldségekhez és a húsokhoz illik inkább.

Hozzávalók:

  • befőttesüveg
  • 500 ml sűrű tejszín, legalább 35%-os zsírtartalmú
  • 1/4 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

Öntsük egy tálba a tejszínt, majd kezdjük el keverni egy robotgéppel, közepes sebességen.
Az első állapot a hab, a második a kemény állagú krém, a harmadik pedig, amikor a folyadék és a zsír teljesen elválik egymástól. Ez körülbelül 10 perc folyamatos keverést igényel.
Amikor ez megtörténik egy fakanál segítségével kezdjük el kinyomkodni a zsírból a folyadékot. Ha túl sok van a tálban, öntsük le, majd folytassuk tovább a kisajtolást.
Ezen a ponton adjuk hozzá a sót.
Amikor kinyomkodtuk az összes folyadékot, és teljesen összeállt a vaj, tegyük egy befőttesüvegbe.
Körülbelül 2 hétig fogyasztható.