5 természetes alternatíva cukor helyett

2019.04.15. 08:52

A legtöbben még mindig feldolgozott cukrot használnak a különböző desszertek édesítésére. Pedig ma már egyre könnyebb helyettesíteni valamilyen természetesebb alternatívával. Hiába könnyebb az emésztésük a szervezet számára, ezek fogyasztását is érdemes korlátozni. Íme 5 egészségesebb választás cukor helyett és egy cukormentes recept az ünnepi asztalra Iklódi Dórától, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjétől.

1. Nyers méz

Az első számú természetes édesítőszer a tiszta, nyers méz. A legjobb, ha helyi termelőtől vásárolja, és mindig ellenőrzi a címkét.

A cukor mellett aminosavakat, antimikrobális vegyületeket és antioxidánsokat is tartalmaz.

Egy evőkanál naponta egy-két alkalommal egy egészséges mennyiség. Beleteheti a reggeli zabpehelybe, a gyümölcsturmixba, a palacsintatésztába vagy a zöld teába.

A természetes édesítőszerek közül a legismertebb a steviaForrás: Handmadepictures

2. Stevia

A stevia nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe nulla. Ezért tökéletes választás cukorbetegség esetén.

Többféle márka létezik, ezért jól tanulmányozza át a címkéket!

Reggeli turmixokhoz, teákba és desszertekbe is jól illik.

3. Datolya

A datolya vagy a datolyapaszta tartalmazza a legtöbb tápanyagot az összes édesítőszer közül:

vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrása. Ez utóbbi lassítja a cukor felszívódását.

Különösen sütemények és a reggeli gyümölcsturmixok elkészítése során hasznos. Csökkenti a koleszterinszintet és fokozza az energiát.

4. Kókuszcukor

A szerves kókuszcukor finomítatlan és vegán. Süteményekhez kiváló, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak.

5. Juharszirup

A legjobb a 100%-os juharszirup, különösen a palacsinta és a gofri tésztájába tökéletes. Ráadásul

antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.

Válasszon egyet, és próbálja ki! Készítse el a következő receptet Iklódi Dórától, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjétől az ünnepi asztalra!

Forrás: Coca-Cola Magyarország

Húsvéti mini márványkuglóf

Korábban a tavaszi pohárdesszert receptjét osztottuk meg önökkel, most pedig a húsvéti márványkuglófot készítheti el.

Hozzávalók:

  • 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 g sima búzaliszt
  • 150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 3 tojás
  • 3 dl mandulaital
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 190 fokra.
Olvassza meg a vajat, majd verje habosra a tojásokkal és az édesítőszerrel.
Adjon hozzá 2,5 deciliter mandulatejet, és keverje jól össze.
Egy másik tálban keverje össze a liszteket a sütőporral, majd apránként adja hozzá a tejes keverékhez. Keverje, míg csomómentes lesz.
Vegye kétfelé a masszát.
Az egyikbe kerül a vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék tej.
Vajazzon és lisztezzen ki egy kuglófformát, majd kezdje el a rétegezést.
Tetszés szerint kezdje a vaníliás vagy a csokis masszával, és felváltva csorgassa bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogy.
Süsse 40-45 percig az előmelegített sütőben. Tűpróvával ellenőrizze, hogy a belseje is átsült-e.

Hamarosan megosztjuk önnel a locsolóváró kókuszos golyó recepjét is. Figyelje a Táfelspicc oldalát!

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: