A legfontosabb tények a koriandermagról

koriander
Vágólapra másolva!
A koriander nemcsak az ételeink még finomabb és változatosabb ízéhez járul hozzá, de szuperételként számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet: támogatja a szív- és érrendszer, valamint az emésztés és az anyagcsere normális működését.
Vágólapra másolva!

A koriander a zellerfélék családjába tartozik, már ősidők óta használják fűszerként – mind a leveleit, mind a magját egész vagy őrölt formában. Persze nem véletlenül, hiszen már akkor is ismerték kincset érő tulajdonságait.

1. Segíti az emésztést és véd a mérgektől

A koriandermagok és a növény levelei egyaránt megvédhetik a májat és a vesét az idegen, mérgező anyagok káros hatásaitól.

Továbbá enyhítik az emésztőrendszeri gyulladást,

megnyugtatják a beleket, és segítik a táplálék felszívódását. Sőt, a koriander természetes segítség a felfúvódás és a teltségérzet kezelésében is.

A C-vitamin nagy mennyiségben található meg benne Forrás: Shutterstock

2. Szabályozza a koleszterinszintet és a vérnyomást

Ez annak köszönhető, hogy a koriander szerves savakat tartalmaz. Sok szív- és érrendszeri megbetegedés az LDL, vagyis a rossz koleszterin magas szintjéből adódik.

Ugyanakkor a koriander növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét is a vérben.

3. Az immunrendszerre is hatással van

Napi egy kanál koriander fokozza az immunrendszer működését. A benne lévő béta-karotin, folsav, A-vitamin és az alapvető vitaminok segítik a test természetes védekezését az influenzát okozó vírusokkal szemben.

A másik vitamin, amely nagy mennyiségben található meg benne, az a C-vitamin.

A napi ajánlott C-vitamin-bevitel 30%-át fedezhetjük egy evőkanál korianderrel. Három ilyen adag biztosítja, hogy védve legyünk az influenza ellen.

Hogyan használjuk fel?

A magot egészben vagy porrá őrölve egyaránt használhatjuk sültek, pácok, szószok, kolbászok, sült húsok ízesítőjeként. A levelei leginkább a közel-keleti konyhában kedvelt fűszerek, de manapság már hazánkban is egyre népszerűbb.

Hozzáadhatjuk levesekhez, mártásokhoz és salátákhoz is – frissen vagy szárított formában.

A friss levelek a mexikói, a brazil és a thai konyha alapjai, de a magyaros ételekkel is jól párosul. Jól illik a mentához és a római köményhez.