Hogyan készítsünk tökös pitét úgy, mint egy profi? – lépésről lépésre

tökpite
Vágólapra másolva!
A tökös pite szerves része az ősznek és persze az ünnepi időszaknak is. Ugyanúgy nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, mint a rántott pulyka vagy az édesburgonya pillecukorral. De talán még sosem készítettünk tökös pitét, ezért félünk, hogy ha szenteste előtt egy nappal próbáljuk meg először, elrontjuk. Ezért kell már jóval korábban elkezdni a gyakorlást – akár már ma! Készítsünk tökös pitét ezzel a részletes útmutatóval, hogy karácsonyra már könnyedén boldoguljunk.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Tökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 170 g liszt
  • 1 csipet só
  • 100 g hideg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 kis vajtök vagy sütőtök
  • 1 csipet só
  • 145 g juharszirup
  • 3 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 2 nagy tojás, felverve
  • 150 ml sűrített tej

1. Válasszuk ki a tököt és készítsük el!

A piacon vagy a zöldségesnél keressünk egy kisebb vajtököt vagy sütőtököt. Otthon melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben negyedeljük a tököt és szedjük ki belőle a magokat. Tegyük a tököt a sütőbe, locsoljuk meg hideg vízzel és süssük 30 percig. Hámozzuk meg, amint kihűlt és készítsünk belőle pürét.

2. Készítsük el a tésztát!

Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd keverjük el benne a sót. Morzsoljuk el benne a vajat, majd keverjük hozzá a cukrot. Keverjük össze a tojássárgáját két evőkanál hideg vízzel, és öntsük a felét a tésztához. Dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a maradék sárgáját is, ha szükséges.

3. Süssük meg a tésztát!

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 20 centiméter átmérőjű piteformát zsírral. Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül 3 centiméter vastagságúra. Tegyük a tésztát a piteformába, nyomkodjuk jól bele. Vágjuk le a széléről a felesleges részt, az alját szurkáljuk be villával. Tegyünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele sütőbabokat. Süssük a tésztát 15 percig, vegyük ki belőle a babokat, majd süssük további 10 percig.

4. Készítsük el a tölteléket!

Miközben a tészta sül, béleljünk ki tiszta konyharuhával egy tálat, majd tegyünk bele 250 gramm tökpürét egy csipet sóval. Nyomkodjuk ki belőle a felesleges levet a ruha segítségével. Amint ez megtörtént, tegyük a tálba a pürét, keverjük hozzá a juharszirupot, a rumot és a fűszereket. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük még, ha szükséges. Dolgozzuk bele jól a tojást, majd verjük fel egy habverővel a sűrített tejet, míg krémes állagú lesz. Ezt is dolgozzuk el a tökös keverékkel.

5. Töltsük meg a pitét

Öntsük a tölteléket a piteformába és süssük körülbelül 30-40 percig, amíg a töltelék megszilárdul. Tálalás előtt hagyjuk hűlni egy órát.