A hagyományos kenyér helyett próbáljuk ki ezt

lepénykenyér, paratha
Vágólapra másolva!
A lepénykenyér nem egy exkluzív fogás, ám bármikor azzá tehetjük. Fogyasztása felüdülés a fehérlisztből készült kenyerek és pékáruk mellett, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy akarjuk. Az indiai lepénykenyér, a paratha könnyen elkészíthető és vajjal vagy csatnival a legfinomabb.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Csilis-sajtos paratha

Hozzávalók:

  • 1 csésze reszelt sajt
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 3-4 zöld csilipaprika
  • ghee vaj
  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál olaj
  • 2 teáskanál garam masala
  • vörös csilipor (opcionális)

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet az olajjal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy összeálljon. Gyúrjuk jól össze.
Osszuk a tésztát négyfelé és tegyük félre.
Keverjük össze a sajtot a fokhagymával, egy csipet sóval, a zöld csilivel, a csiliporral, a hagymával és a fűszerekkel. Ízlés szerint bármilyen más zöldséget is hozzáadhatunk.
Nyújtsuk ki a tésztát, tegyünk a keverékből a közepébe, azután hajtsuk fel az oldalát. Szórjuk meg egy kis liszttel és kezdjük el így kinyújtani palacsintanagyságúra.
Tegyünk így a többi gombóccal is.
Melegítsük elő a serpenyőben a ghee vajat és pirítsuk meg a paratha mindkét oldalát.
Tálaljuk vajjal, paradicsomszósszal vagy csatnival. De akár önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen így is élvezetes lesz.