Találtunk négy különös módot a túró felhasználására

palacsinta
Vágólapra másolva!
A túró egy valódi áldás, a reggeli részeként is megállja a helyét, de akkor is, ha délután egy kiadós fehérjemennyiségre vágyunk. Sőt, akár a vacsora során is eszünkbe juthat, hiszen ezzel még finomabb a saláta. Ugyanakkor létezik a túrónak négy felhasználási módja, ami talán eszünkbe sem jutna, pedig még ínycsiklandóbbá és különlegesebbé teszi az adott ételt.
Vágólapra másolva!

1. Palacsintához

Most nem a túrós palacsintára gondolunk! Tegyünk két evőkanál túrót a palacsinta vagy a gofri tésztájába. Ott van például az oroszoknál népszerű syrniki, ami pontosan így készül.

A kép csak illusztráció! Forrás: Betty Crocker

Syrniki

Hozzávalók:

  • 2 csésze túró
  • 4 tojás
  • ¾ + ½ csésze liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fehérecet
  • 1 csésze mazsola
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a túrót, a tojásokat, a cukrot, a sót és a ¾ csésze lisztet egy robotgéppel.
Tegyük a szódabikarbónát egy kis tálba és adjuk hozzá az ecetet. Keverjük össze, majd keverjük hozzá a túróhoz.
Dolgozzuk össze jól a robotgéppel, majd egy spatulával forgassuk bele a mazsolát.
A maradék lisztet öntsük egy tálba, egy fagylaltszedő kanállal vegyünk ki a túrós keverékből, tegyük a lisztbe. Kicsit lapítsuk el és forgassuk meg benne.
Egy palacsintasütőben, az olívaolajon süssük meg a szokott módon.
Tálaljuk gyümölcsökkel vagy lekvárral.

2. Tölteléknek

Legyen szó lepényről, ravioliról, töltött kagylóról vagy lasagne-ról, a túró fényes csillag ezekben a receptekben. Ha szeretjük a könnyedséget egy kis csavarral, használhatunk egy rész túrót és egy rész ricottát a receptekben. Az amerikai sajtos tészta például kifejezetten finom túróval.

3. Sütéshez

Függetlenül attól, hogy pogácsát, tortát, sajttortát, piskótatekercset vagy bármilyen süteményt készítünk, a túró fantasztikus kiegészítő. Több nedvességet és könnyedséget ad a tésztának, mint a krémsajt.

4. Meglepetés gyanánt

Vagyis olyan receptekhez, amihez aztán végképp nem jutna eszünkbe hozzáadni. Mint a mogyoróvaj, amellyel vegyítve még finomabb lesz a krém. Vagy összekeverhetjük fahéjjal és megtölthetjük vele a sült almát. De akár reszelt uborkával, kaporral és apróra vágott hagymával is összedolgozhatjuk, így kapunk belőle tökéletes tzatzikit.