Így hamisítják az élelmiszereket

kávé
Vágólapra másolva!
Dr. Rosalee Hellberg, az élelmiszercsalás szakértője, illetve a Chapman Egyetem csapata a hamis élelmiszerek felkutatásának szentelte az életét. Az élelmiszercsalás költséghatékonyságot jelent a vállalatok számára, nagyon egyszerűen kivitelezhető, és évtizedek óta probléma. Itt van néhány olyan élelmiszer, amelynek valódiságát kétségbe vonhatjuk.
Vágólapra másolva!

– mondja Dr. Hellberg.

A gyártók persze a mai napig szennyezik az őrölt borsot, hogy minél alacsonyabban tudják tartani a költségeket.

De ez persze nemcsak a borsot érinti, hanem minden őrölt fűszert.

Ha pontosan szeretnénk tudni, mivel fűszerezzük meg ételeinket, inkább használjunk friss fűszernövényeket.

Az őrölt helyett inkább használjunk friss fűszernövényeket Forrás: -

Az ételhamisítás olyan gyakori, hogy Larry Olmsted gasztronómiai újságíró még könyvet is írt a témában Real Food/Fake Food, vagyis Igazi ételek/Hamis ételek címmel. E szerint a könyv szerint a méz a világ harmadik leggyakrabban hamisított terméke.

Dr. Hellberg is egyetért ezzel, hiszen gyakran cukrozzák a mézeket, így a fogyasztó elé nem a 100%-osan tiszta változat kerül.

Így van ez a borokkal is: a kész italt egy másik, gyengébb minőségű borral keverik össze. És ha nem vagyunk profi borkóstolók, honnan tudhatnánk, hogy mit öntünk a poharunkba? Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha jó hírnevű, megbízható borászatoktól vásároljuk meg a tételeket. Ugyan ki akarna egy gyenge minőségű bort kapni egy prémium áráért?

Larry Olmsted és Dr. Hellberg szerint is az extra szűz olívaolaj az egyik leggyakrabban hamisított termék Amerikában:

a valódi olívából sajtolt olajat olcsóbb fajtákkal keverik, mint a kukorica- vagy a szójaolaj. Pedig ez utóbbi súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Olaszországban pedig arról számoltak be 2016-ban, hogy a piacon értékesített olívaolajok körülbelül 80%-a hamis.

Gabonával, karamellával, keményítővel vagy malátával is keverhetik az őrölt kávét Forrás: Shutterstock

Hasonló a helyzet az őrölt és az instant kávéval, mint a borssal: gabonával, karamellával, keményítővel vagy malátával is keverhetik.

Ezt az átverést úgy tudjuk a legjobban kiküszöbölni, hogy egész babokat vásárolunk, és otthon daráljuk le.

Amennyiben gyakran vásárolunk gyümölcsleveket, érdemes ellenőrizni a címkét, hiszen ebben az esetben is csalás áldozatai lehetünk.

A drágább italokat olcsó almalével szokták hígítani.

Ezt a trükköt persze a lekvároknál is szívesen bevetik, úgyhogy inkább készítsük el magunk, vagy vásároljunk megbízható termelőtől.