7+1 tipp, hogyan csináljunk helyet a konyhában ott is, ahol nincs

konyha
Vágólapra másolva!
Mindenki nagy konyháról álmodik – valakinek megadatik, valakinek nem. Ha mi az utóbbi csoportba tartozunk, akkor nagy valószínűséggel a főzéssel is problémáink vannak. Ugyan ki akar úgy nekiállni az ebédnek, hogy még két tálat sem tud egymás mellé letenni a pulton? Senki. Persze ez a kérdés lényegtelen, hiszen enni kell, főzni muszáj, úgyhogy csak egy dolgot tehetünk: átgondoljuk a konyhánk elrendezését.
Vágólapra másolva!

1. Csak azokat az eszközöket tartsuk meg, amit tényleg használunk!
Hány olyan konyhai gép vagy eszköz porosodik a szekrény tetején vagy a konyhaszekrény polcain, amelyet sosem vettünk elő? Na, jó! Egyszer azért kipróbáltuk, miután megvettük vagy ajándékba megkaptuk, de mivel nem jött be, azonnal száműztük a legfelső polcra.

Azóta meg már el is felejtettük, hogy van olyanunk.

Vegyük elő, és használjuk még egyszer! Ha bejön, tartsuk meg, ám ha nem, inkább adjunk túl rajta.

konyha Forrás: Shutterstock

2. Csak a mindennap használt eszközöket tartsuk magunk körül!
A konyhapult maga a káosz. Ott a kávéfőző, a pirító, a turmixgép és még sorolhatnánk. A fiók is tele van fakanalakkal meg szűrőkkel, és alig találjuk meg benne azt, amit éppen keresünk.

Erre jó megoldás, ha kijelölünk egy elsődleges és egy másodlagos fiókot.

Az elsődlegesben tartjuk azokat az eszközöket, amiket szinte mindennap használunk, a másodlagosban pedig azokat, amelyeket csak alkalmanként.

Sőt, sok konyhai eszközt nem is muszáj a fiókban tartani! Tegyünk néhány akasztót vagy tárolót a szekrény oldalára, és akasszuk oda a reszelőket, a szedőkanalakat, a szűrőket és sok mást.

3. A rendezés a lelke mindennek
Ahhoz, hogy rendet tudjunk teremteni, először a káoszt kell uralnunk. A legjobb, ha mindent kipakolunk a szekrényekből, és kategóriákba rendezzük őket, így sokkal jobban átláthatjuk azt, milyen eszközöket és berendezéseket használunk rendszeresen, és melyeket soha.

4. Hagyjuk, hogy az életmódunk határozza meg a rendszert
A kamrában és a konyhában egyaránt könnyű rendet tartani, ha tudjuk, hogyan tegyük. Amint végeztünk a szortírozással, és kidobtunk mindent, amire nincs szükségünk, jöhet a polcok feltöltése.

A kamrában egy polc a liszteknek, egy polc a konzerveknek,

a konyhában pedig egy polc a tányéroknak, egy a fazékoknak és így tovább. Sokkal jobban át fogjuk látni a saját rendszerünket.

A mindennap használatos eszközökre visszatérve: amennyiben minden reggelünk kávéfőzéssel indul, a legideálisabb az, ha a darálót, a csészéket és a babot is a kávéfőző közelében tartjuk.

Tipp: fúrjunk kis kampókat egy tetszőleges polcra alulról, és akasszuk rá a kávéscsészéket. Így nem foglalnak sok helyet, és még jól is néz ki.

Néhány kampóval új helyet adhatunk a csészéknek Forrás: -

5. Lássuk meg a lehetőségeket!
Egy konyha felújítása sokkal több fáradság, mint az, ha csak átrendezzük. Vannak azonban helyzetek, amikor nem tehetünk mást, mert annyira nincsen már helyünk, hogy bele kell vágnunk. Na, de a falakat azért csak nem üthetjük ki! Mit tegyünk?

Az örök kedvenc: a falba vájt polc! Amíg van szabad falfelület, addig nem szabad kétségbeesni!

6. Duplázzuk meg a polcok számát!
Nézzük meg jól a polcok helyzetét a konyhaszekrények belsejében. A tányérok és poharak fölött mekkora az üres rész? Van olyan nagy, hogy beférjen még egy polc? Amennyiben igen, ne habozzunk tovább!

Vásároljunk üvegpolcot vagy lábakon álló belső polcot, amennyiben nem tudunk vagy nem akarunk szerelni és barkácsolni.

AHa még így sincs elég szabad hely, használjuk fel az ablakot! Fúrjunk fel elé egész nyugodtan két-három nyitott polcot, amelyek nem fogják zavarni a beáramló fényt és a kilátást sem.

7. Tűntessünk el mindent, ami nem a konyhába tartozik!
Belépünk az ajtón, és rögtön a pultra vagy az asztalra dobjuk a kulcsainkat, a pénztárcánkat vagy a leveleket? Hagyjunk fel ezzel a szokásunkkal! A konyha legyen csak konyha!

Se az asztalon, se a pulton ne legyenek oda nem tartozó, szükségtelen elemek.

+1. Kampókkal a plusz helyért
A kampó a legegyszerűbb és legjobb eszköz ahhoz, hogy plusz helyet nyerjünk a szekrények belsejében, például a mosogató alatt. Ráakaszthatjuk a rongyokat, de akár egy rácsos kosarat is, amibe minden kacat belefér.