Elég tökös hozzá?

töltött tök
Vágólapra másolva!
Vannak tipikusan évszakhoz kapcsolódó ételek, amelyek évről évre megújulnak, és különleges élvezeti értékkel bírnak. Az ősz tipikus alapanyaga a tök, és a legtöbb háztartásban már biztosan el is készült az idei első adag sütőtök, töltött tök vagy tökkrémleves. Hm, ínycsiklandó! Főleg egy bögre finom teával a konvektor mellett ülve. Mert hiába a borús idő, az eső és a szürkeség, egy jól elkészített étel képes jókedvre deríteni.
Vágólapra másolva!

Hálásak lehetünk a spanyoloknak és a portugáloknak, hiszen ők voltak azok, akik a 16. században elhozták Európába a tököt. Egykor senki nem ismerte hazánkban, mára pedig szinte nincs olyan kert, amelybe ne teremne.

Az egyes fajokat négy nagy csoportba lehet sorolni:

laska-, pézsma-, óriás- és spárgatök.

A spárgatök A- és C-vitamint is tartalmaz, elsősorban levesek, főzelékek és kompótok elkészítéséhez használják. Sőt, ennek a fajtának még a virága is ehető. Ismert alfajtái: olajtök, cukkini, takarmánytök, patisszon vagy csillagtök.

A laskatököt spagettitöknek is szokták hívni, ugyanis hő hatására a húsa szálakra szedhető, amely a spagettire emlékeztet. Káliumot, magánt, folsavat, béta-karotint, A- és C-vitamint is tartalmaz.

Az óriástök vagy ismertebb nevén úritök rendkívül sok karotint tartalmaz; kiváló töltött tök alapanyag. A pézsmatököt sonka- vagy bébitök névvel is gyakran illetik, karotinban gazdag, elsősorban sütve fogyasztják. Viszont nagyon jó krémleves is készülhet belőle.

Vegyen friss tököt a piacon, és készítsen azt ebédre!

Forrás: Independent

Töltött tök

Hozzávalók:

  • 1 darab úritök
  • 1 darab csilipaprika
  • 1 darab pritamin paprika
  • 20 g mandulapehely
  • 240 g lencse, vízbe áztatva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tikka masala-szósz
  • 2 darab paradicsom
  • 30 g kókuszkrém
  • 6 kiskanál olaj
  • 80 g spenót
  • egy marék apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 220 fokra. Vízszintesen vágja félbe a tököt, azután szedje ki belőle a magokat.

Tegye mindkét darabot egy tepsire, locsolja meg 2-2 kiskanál olívaolajjal és szórja meg sóval. Süsse 40 percig, vagy amíg a húsa megpuhul.

Törje össze a fokhagymát, vágja apróra a paradicsomot, a paprikát, a csilit és a petrezselymet. Főzze meg a lencsét, közben pirítsa meg a mandulapelyheket. A lencse forró vízében olvassza meg a kókuszkrémet.

Egy serpenyőbe keverje össze a fokhagymát, a maradék 2 kiskanál olajat a tikka masala-szósszal, és főzze 1 percig. Adja hozzá a paradicsomot, a paprikát, a csilit, a kókuszkrémet és a megfőtt lencsét.

Párolja 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik, majd adja hozzá a petrezselymet és a spenótot. Folyamatos keverés mellett főzze további 2 percig. Sózza, borsozza.

Töltse meg a megsült tököket a keverékkel, szórja meg mandulapehellyel és egy kis aprított petrezselyemmel.