Hálásak lehetünk a spanyoloknak és a portugáloknak, hiszen ők voltak azok, akik a 16. században elhozták Európába a tököt. Egykor senki nem ismerte hazánkban, mára pedig szinte nincs olyan kert, amelybe ne teremne.
Az egyes fajokat négy nagy csoportba lehet sorolni:
laska-, pézsma-, óriás- és spárgatök.
A spárgatök A- és C-vitamint is tartalmaz, elsősorban levesek, főzelékek és kompótok elkészítéséhez használják. Sőt, ennek a fajtának még a virága is ehető. Ismert alfajtái: olajtök, cukkini, takarmánytök, patisszon vagy csillagtök.
A laskatököt spagettitöknek is szokták hívni, ugyanis hő hatására a húsa szálakra szedhető, amely a spagettire emlékeztet. Káliumot, magánt, folsavat, béta-karotint, A- és C-vitamint is tartalmaz.
Az óriástök vagy ismertebb nevén úritök rendkívül sok karotint tartalmaz; kiváló töltött tök alapanyag. A pézsmatököt sonka- vagy bébitök névvel is gyakran illetik, karotinban gazdag, elsősorban sütve fogyasztják. Viszont nagyon jó krémleves is készülhet belőle.
Vegyen friss tököt a piacon, és készítsen azt ebédre!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 220 fokra. Vízszintesen vágja félbe a tököt, azután szedje ki belőle a magokat.
Tegye mindkét darabot egy tepsire, locsolja meg 2-2 kiskanál olívaolajjal és szórja meg sóval. Süsse 40 percig, vagy amíg a húsa megpuhul.
Törje össze a fokhagymát, vágja apróra a paradicsomot, a paprikát, a csilit és a petrezselymet. Főzze meg a lencsét, közben pirítsa meg a mandulapelyheket. A lencse forró vízében olvassza meg a kókuszkrémet.
Egy serpenyőbe keverje össze a fokhagymát, a maradék 2 kiskanál olajat a tikka masala-szósszal, és főzze 1 percig. Adja hozzá a paradicsomot, a paprikát, a csilit, a kókuszkrémet és a megfőtt lencsét.
Párolja 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik, majd adja hozzá a petrezselymet és a spenótot. Folyamatos keverés mellett főzze további 2 percig. Sózza, borsozza.
Töltse meg a megsült tököket a keverékkel, szórja meg mandulapehellyel és egy kis aprított petrezselyemmel.