Borban az egészség

bor
Vágólapra másolva!
Étrendek hada kering már az interneten, és minden diétázó másra esküszik. Vannak, akik a fogyókúra miatt vetemednek rá egy-egy nehéz étrendre, míg mások az egészségüket tartják szem előtt. A legújabb kutatás szerint azonban nem kell túlgondolni a dolgot: csupán néhány apró változtatásra van szükség – önsanyargatás helyett – ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.
Vágólapra másolva!

A sör, a bor és a csokoládé is segíthet egészségesen élni – mondja a legfrissebb tanulmány. Amennyiben kerüljük a szervezetben gyulladást okozó ételek fogyasztását, mint a vörös húsok, belsőségek, üdítőitalok, feldolgozott élelmiszerek (kenyér és a különböző kekszek), helyettük pedig

teljes kiőrlésű kenyeret, gabonákat, alacsony zsírtartalmú sajtokat, olíva- és repceolajat, valamint dióféléket eszünk rendszeresen,

és az étkezést egy csésze teával, kávéval, egy pohár borral vagy sörrel zárjuk le, nem ártunk az egészségünknek.

Forrás: Shutterstock

A tanulmány során 68 000 főt figyeltek meg, akik átlagosan 45 és 83 évesek voltak. Azok, akik tartották a fentebb leírt egyszerű diétát, 18%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 16 évben, mint azok, akik több gyulladást okozó élelmiszert fogyasztottak.

A legmegdöbbentőbb eredmények a dohányzók körében voltak:

azok közül, akik tartották a diétát, kevesebben haltak meg a vizsgálat időtartama alatt, mint azok a dohányzók, akik nem tartották. A nem dohányzó diétázók körülbelül 5 évvel éltek tovább, mint dohányzó társaik.

– mondta Joanna Kaluza, a Varsói Tudományi Egyetem professzora.

– tette hozzá.

A gyulladáscsökkentő étrend csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát.