A gyümölcs, ami csökkenti a vérnyomást, és segít a vizsgák előtt

áfonya
Vágólapra másolva!
Nemcsak finom, de egészséges is: csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést és a memóriát, így igazi segítség lehet vizsgaidőszakban, és az időskori demencia is lassítható rendszeres fogyasztásával. Igazi szezonja körülbelül egy hónap múlva kezdődik, és egészen szeptemberig tart, de a piacokon már most is hozzá lehet jutni frisshez. Ez a sötétkék, aromás bogyós gyümölcs nem más, mint az áfonya.
Vágólapra másolva!

Noha egyre könnyebb hozzáférnünk az áfonyához, és a különféle gasztrooldalak is ontják magukból az áfonyás recepteket, a gyümölcs még mindig inkább ínyencségnek számít idehaza. Mivel nem egy klasszikus magyar gyümölcsről van szó, valószínűleg az eper, a málna, a cseresznye népszerűségét sose fogja megközelíteni, ettől függetlenül érdemes kóstolgatni, és később akár rendszeressé tenni fogyasztását, hiszen amellett, hogy rendkívül finom, számos jótékony hatása is ismert.

Áfonya: egészségvédő, egészségjavító, gyógyító, gyulladáscsökkentő hatású Forrás: Origo

A fekete áfonya legfontosabb összetevői többek között a flavonoidok, például a kékes-lilás színét adó antociánok. Ezek a vegyületek számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek között legjelentősebb az antioxidáns hatásuk.

A flavonoidok megkötik a káros szabadgyököket, valamint fokozzák az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és a C-vitamin élettani hatását is.

A kutatók sokáig elsősorban preventív, egészségmegőrző hatást tulajdonítottak azoknak a gyümölcsöknek, melyeket jelentős flavonoidforrásként tartottak számon, így például az áfonyának is, ám egyre több tudományos kísérleteket végeztek velük, így nemcsak egészségvédő, hanem egészségjavító, gyógyító, gyulladáscsökkentő hatásukat is sikerült bizonyítani. Legutóbb a Floridai Állami Egyetem egyik kísérlete támasztotta alá, hogy

az áfonya egyrészt segíti a vérkeringést, másrészt csökkenti a magas vérnyomást is.

A kísérletbe 48 menopauzán átesett nőt vontak be, akiknek a vérnyomása abban az időben enyhén emelkedett volt. A nőknek naponta 22 gramm fagyasztott, szárított áfonyaport kellett elfogyasztaniuk napi szokásos életvitelük mellett. A fagyasztott, szárított áfonyapor egyenértékű egy csészényi friss áfonyával. Azonban csak a csoport egyik fele kapott áfonyaport, a másik felének placebót adtak. A résztvevőknek a kísérlet alatt többször is mérték a vérnyomását, valamint az érfal merevségét, rugalmasságát is, hiszen

a merev érfal az érelmeszesedés egyik tünete, ami például a szív- és érrendszeri kockázatokat előre jelzi.

A szívnek ugyanis ilyenkor keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy vér kerüljön a perifériás erekbe.

Nyolc hét elteltével az

áfonyaport kapó nők vérnyomása jelentősen, 5-6 százalékkal csökkent,

míg a placebót kapó nők vérnyomása nem változott. Ha az 5-6 százalékot kevésnek gondolnánk, akkor számoljunk egy kicsit: a 140/90-es vérnyomás mindössze nyolc hét leforgása alatt körülbelül 132/90-es értékre csökkent, ami már jóval közelebb van az orvosok által optimálisnak mondott, 120/90-es értékhez. És mindezt úgy érték el, hogy a résztvevők életmódjukon semmit nem változtattak, csupán minden nap ettek egy csészényi mennyiségnek megfelelő áfonyát.

Javítja a memóriát, tele van antioxidánsokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal

Az áfonyának egyébként számos más olyan pozitív tulajdonsága is ismert, ami talán még inkább megerősíthet minket abban, hogy rendszeressé tegyük a gyümölcs fogyasztását. Az áfonya

vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint tartalmaz.

Ezek mindegyike az egészséges csontokért felelős. A K-vitamin például erősíti a csontokat, javítja a kalcium felszívódását.

Egy korábbi kísérletben már vizsgálták az áfonya szellemi képességekre gyakorolt hatását is. Itt szintén napi rendszerességgel adtak áfonyát idősebbeknek, akik

három hónap múlva már jelentős javulást értek el a memóriateszteken

és egyéb, a kognitív funkciókat vizsgáló felméréseken. A kognitív funkciókhoz az alábbi területek tartoznak: figyelem, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók. Szakértők szerint ez a kísérlet egyértelműen bebizonyította, hogy az áfonya kiváló egyrészt memóriafejlesztésre, másrészt késlelteti az öregedéssel együtt járó kognitív problémák kialakulását is.

A nagyon könnyen elkészíthető, mennyei áfonyás pite receptje a következő oldalon

Az áfonya fogyasztása egyébként nem csak felnőttek vagy idősek számára járhat pozitív hatással; gyermekek számára is ajánlott a kék bogyók rendszeres fogyasztása, akár ivólé formájában is. Egyrészt magas vitamintartalma miatt, másrészt a fent részletezett hatásai miatt is.

Dolgozatírás vagy vizsga előtt – akár a már bevált csokoládémajszolás helyett – jól jöhet néhány szem áfonya vagy egy doboz áfonyalé.

A hatás ugyanaz, a gyümölcsnek azonban van egy el nem hanyagolható előnye: egyáltalán nem hizlal. Az áfonya szezonja általában július elején kezdődik és augusztus közepéig-végéig tart. Akkor lehet igazán nagy mennyiségben és valóban jó áron hozzájutni a piacokon. Addig azonban nem muszáj várni. Most is elérhető friss gyümölcs, igaz, sokkal drágábban. A boltokban kapható, pénztárcabarátabb, mélyhűtött áfonya azonban épp olyan megfelelő a célnak. Ez az a gyümölcs, ami fagyasztással alig veszít értékéből. Ezt érdemes észben tartani nyár közepén is, amikor szezonja van, hiszen mi is lefagyaszthatunk belőle, hogy az év hátralévő részében bőségesen jusson ebből a jótékony és igazán finom gyümölcsből.

A mennyi áfonyás pite receptjéért lapozzon!