Egyen úgy, mint egy skót!

skót, skót konyha
Vágólapra másolva!
Gordon Ramsay hazájának különleges fogásain nem győzünk csodálkozni: el sem merjük képzelni, mi az a töltött bendő, és szóhoz sem jutunk a rántott Mars-szelet gondolatától! Látható, hogy azoknak nem igazán kedvez a skót konyha, akik aggódnak az alakjukért. Bár valószínűleg nemcsak a diétázóknak, hanem senki másnak nem jutna eszébe véres hurkát és egy kiadós adag babot reggelizni. Mármint a skótokon kívül.
Vágólapra másolva!

A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis – ami a töltött birkagyomor – és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi fogások rajongói egy kis kreativitással könnyedén összeállíthatják a saját skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz, a töltött bendőhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és maga a bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük Skócia ízeit.

Skót zablepény Forrás: The Famous Grouse

Ha egy igazi, hamisítatlan skót reggelire vágyunk, akkor kolbász, szalonna, véres hurka, tojás és paradicsomos bab kerüljön a tányérunkra. A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk. Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de hurka és szalonna helyett választhatják a szintén népszerű zabkását is.

Hús, krumpli, tészta, forró olaj – ezekkel a hozzávalókkal már nem foghatunk mellé, ha skót úrként szeretnénk az ebédlőasztalhoz ülni.

Készítsünk pásztorpitét, amely a húsos ragu és krumplipüré házasításából született, vagy klasszikus skót tojást. A szigetországban street foodként is hódító, fűszeres húsba töltött, és bő olajban kisütött főtt tojással a húsvéti menüt is pikánsabbá tehetjük.

skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha, zablepény
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót tojás
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha, zablepény
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót tojás
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha, zablepény
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót konyha
skót, skót tojás

Érdemes kipróbálni a póréhagymás kakaslevest, vagyis a cock-a-leekie-t is, amit manapság főleg csirkéből készítenek. Sőt, nemcsak egy jó leves melegíthet át ezekben a fagyos tavaszi napokban, hanem

az aperitifként és digestifként egyaránt fogyasztható skót whisky is.

Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt, de megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével is. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel:

a derék asszony egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét leleményességével.

Készítsen skót tojást, és nyűgözze le a locsolkodókat!

A skótok kedvenc whiskyjéből, a The Famous Grouse-ból Skóciában három kortynyi fogy másodpercenként Forrás: The Famous Grouse

Skót tojás

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 8 tojás
  • 2 zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csipetnyi bors

Elkészítés:

Főzzük a tojásokat forrástól számítva körülbelül 5-6 percig, azután hűtsük le hideg vízben, és pucoljuk meg. Vágjuk apróra a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, utána a száraz zsemléket áztassuk vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. Tegyük egy tálba a darált húst, a zsemléket, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, a fokhagymagerezdeket, ízlés szerint fűszerezzük, végül gyúrjuk össze.

Az így kapott húsos keverékbe csomagoljuk be a tojásokat, utána panírozzuk be: egymást követően
forgassuk meg lisztben, 2 db felvert tojásban és zsemlemorzsában. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, végül süssük aranybarnára.