A kókusz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is tartalmaz. Telítetlen zsírsavakban gazdag, és rendkívüli csont- és immunerősítő.
A benne található kókuszvíz vértisztító és segíti az emésztést,
úgyhogy érdemes elfogyasztani, miután kifolyattuk a kókuszból. Azonban vigyázni kell, mert vizelet- és hashajtó hatású.
A kókuszlisztnek kissé korlátolt a felhasználása különleges állaga és íze miatt, ám számos izgalmas és változatos ételt készíthetünk belőle. Első ránézésre a búzafinomlisztre emlékeztet, viszont ebben
garantáltan nincs glutén.
Elsősorban édes süteményekhez szokták felhasználni. Készülhet belőle például csokoládés vagy csilis kókuszkeksz, esetleg kókuszmorzsa vagy kókuszkenyér is. Ám a csokoládé és a vanília mellett a kókusz a csípős, fűszeres aromákkal, a sós ételekkel is jó párost alkot.
A többi gluténmentes és a hagyományos lisztektől eltérően kétszer annyi vizet képes felvenni, ezért egy egészen kis mennyiség is elég lehet az adott recepthez.
A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy ép héjú, súlyos, egészséges példányt válasszunk. Szobahőmérsékleten hetekig eláll. Az előkészítése rendkívül egyszerű:
egy szög vagy csavarhúzó és egy kalapács segítségével szúrjuk át a csírázólyukat (a három szemet a kókusz tetején), majd folyassuk ki belőle a levet.
Ezután keressük meg a közepét, majd vágjunk rá a kalapáccsal egy jó nagyot. Esetleg csavarjuk be konyharuhába, és úgy kezdjük el ütlegelni, amíg megreped. Kellemeset a hasznossal, hiszen ez még stresszkezelésnek is jó.
Amennyiben gyorsan és hatékonyan szeretnénk eltávolítani a héjdarabokat a húsról, tegyük a
mélyhűtőbe legalább 10-15 percre.
Hideg hatására a héj elválik a hústól, és könnyebb szétszedni. Már csak a rajta maradt, barna, hártyás résztől kellene megszabadulni, amelyet egy zöldséghámozóval is megtehetünk.
Ezt követően vágjuk a húst kisebb darabokra, és tegyük egy aprítógépbe. Adjunk hozzá egy liter vizet, azután dolgozzuk össze nagy sebességgel. Amikor a kókusz és a víz egyenletesen összekeveredik, hagyjuk állni néhány percig.
Utána öntsük rá egy vékony szövésű anyagra, és hagyjuk lecsöpögni a felesleges folyadékot. Közben béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és melegítsük elő a sütőt 77 fokra.
Egyenletesen oszlassuk el a masszát a papíron, azután süssük 45 percig.
Amint letelt az idő, tegyük vissza a megtisztított, szárazra törölt aprítógépbe, és aprítsuk magas sebességen 1-2 percig. Finom port kell kapnunk eredményül.
Amint elkészült, máris letesztelhetjük. Készítsük el a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, azután béleljünk ki egy kenyérformát sütőpapírral.
Keverjük simára a folyékony alapanyagokat egy keverőtálban, egy másikban pedig a szárazakat. Ez utóbbit öntsük a folyékony keverékhez, és dolgozzuk jól össze.
Öntsük a kibélelt formába, és süssük 45-50 percig. Mielőtt felvágnánk, hagyjuk kihűlni.