Amikor Villányt még tenger borította

Villányi dűlő
Vágólapra másolva!
Aki Magyarország legdélebbi borvidékén a szőlőtőkék között barangol, talán bele sem gondol, hogy valaha azt a tájat is tenger borította, pedig ennek látványos bizonyítékai is vannak. A villányi mészkő megőrizte az őslények lenyomatait, és arról a korról mesél, amikor hatalmas állatok uralták a földet, az éghajlat pedig jóval melegebb volt a mostaninál. Olyan túrát ajánlunk most, amely nemcsak e régi világot tárja fel, de a villányi dűlők és borok titkaiba is beavat.
Vágólapra másolva!

Az éghajlati és domborzati viszonyok mellett a talaj az, ami leginkább meghatározza egy szőlőültetvény minőségét, jellegét. A szőlő hosszú gyökereivel többméteres mélységekbe képes lenyúlni, ezáltal hasznosítani a talajban, illetve az alapkőzetben rejlő ásványi anyagokat. Ezek nagy része a gyümölcsbe is bekerül, és így már érthető is,

miként lehet ugyanannak a szőlőfajtának a bora más és más karakterű a különböző borvidékeken.

A Villányi Vörösbor Fesztivál idejére, október 7-re szervezett kirándulás a legjobb alkalom arra, hogy ezt bárki megtapasztalja, és egy kicsit jobban megismerje a borvidéket. A túra egy elhagyott kőbánya üregéből indul, itt találhatók azok a jura kori ammonitesz leletek, melyek az országban egyedülállóak.

Villányi dűlő Forrás: Csepe Erika

A különleges élmény után egy teljesen más terepen vezet az út: eltűnik a mészkő, a dűlők tetején már csak a hullámzó szőlősorok és az apró présházak kísérik a túrázókat. És mivel egy borvidéki túra nem érhet véget borkóstoló nélkül, a finisben a Sauska Pincészet tételei gondoskodnak arról, hogy az út során megszerzett ismeretek a lehető legélvezetesebb módon ülepedjenek le.

További információ az esemény Facebook-oldalán.