Ezért ne öblítse le a sült csirkét kólával

Vágólapra másolva!
Azt már tudtuk, hogy a különböző üdítőitalok nem szolgálják az egészségünket a rengeteg hozzáadott cukor miatt, de a legújabb kísérlet megint megerősítette ezt. A cukor és a fehérje párosát vizsgálva kiderült, miért nem szabad kólával leöblíteni a sült csirkét vagy a rántott halat.
Vágólapra másolva!

A cukorral édesített italok, így gyümölcslevek, szénsavas üdítők, és a magas fehérjetartalmú ételek, mint a sovány hús, hal, csirke és tejtermékek kombinációja negatív hatással lehet az energia egyensúlyra, és a szervezet több zsírt tárol el – írja a BMC Nutrition folyóirata. Tehát, ha eddig szívesen ivott kólát a szaftos csirkecomb mellé, ezentúl inkább ne tegye!

Részben a túlcukrozott üdítőitalok állnak az elhízás mögött Forrás: pixabay.com

A kutatók szerint a cukrozott italok étkezés után 8%-kal csökkentik a zsír-oxidációt, amely a zsírmolekulák lebontásával kezdődik.

– mondta Dr. Shanon Casperson, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 13 egészséges férfi és 14 egészséges nő részvételével végezték el a kísérletet, akik átlagosan 23 évesek voltak.

A résztvevők két huszonnégy órás vizsgálaton vettek részt: először két 15%-os fehérjetartalmú ételt (reggelire és ebédre), másodszor két 30%-os fehérjetartalmú ételt kellet elfogyasztaniuk. Az egyik étkezés során cukros, míg a másik étkezés alkalmával pedig cukrozatlan itallal öblítették le a falatokat.

A kutatók ahhoz, hogy meg tudják határozni, a résztvevők hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt használtak fel, valamint hány kalóriát égettek el percenként, megmérték az energiafelhasználást és az anyagcserét különböző körülmények között. A vizsgálati szobákban televízió, internet és egyéb alapvető kényelmi berendezések is voltak, hiszen a résztvevők több órát vagy több napot is ott töltöttek, és ezzel leutánozták az otthoni körülményeket.

Ha cukrozott italt fogyasztunk egy 15%-os fehérjetartalmú étellel, a zsír oxidációja, azaz maga a zsírlebontás átlagosan 7,2 grammal csökken. Ez a szám egy 30%-os fehérjetartalmú ételnél már 12,6 grammos csökkenés – derült ki a tanulmányból.

A tanulmány szerzője szerint, mivel a kísérletben egészséges súlyú emberek vettek részt, túlsúlyos egyéneknél körültekintőbben kell eljárni, mivel eltérő módon reagálhatnak az étrendi változásokra. A fejlett országokban a cukortartalmú italok fogyasztása a legnagyobb szénhidrátforrás, és az elhízás egyik fő oka. Természetesen az üdítők mellett a gyorsételek és a mozgásszegény életmód is hozzájárul ahhoz, hogy annyian küzdenek súlyproblémákkal.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTRO OLDALÁN:TÁFELSPICChttp://www.origo.hu/tafelspicc/index.html