Az elnevezéssel ellentétben a bort semmiképpen ne forraljuk fel! Ugyanis, ha a bor felforr, elillan az alkohol. 60-70 fokon kell tartani, abban is szépen kioldódnak a hozzáadott fűszerek aromái.
A másik tévedés, hogy rossz borból is lehet jó forralt bort készíteni. Nem lehet. Ugyanaz a helyzet, mint a fröccs esetében;
a forralt bor készítéséhez ugyanolyan jó borra van szükség, mint amit egyébként kitöltenénk a borospohárba egy vacsora mellé.
A karácsonyi vásárok minden szegletében gőzölög legalább egy forralt boros üst, de jellemzően a fenti két szabályt nemigen tartják be az árusok.
Néha agyoncukrozott szörpöket mérnek forralt bor helyett, ezért Borháló úgy döntött, kivonul a vásárokra, hogy minőségi borból, finom fűszerkeverékkel tényleg jó forralt bort kínáljon.
„Erős savgerincű, reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor – a fröccshöz hasonlóan – víz hozzáadásával készül. A Tolnai borvidéken termett
cabernet sauvignon önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert
– kezdi Kathona Krisztián a Borhálótól.
A forralt borok ízesítése széles skálán mozog: vannak a tüzes, férfias ízek, illetve a sangría típusú gyümölcsös változatok. A Borháló fűszerezése inkább utóbbi vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markánsabb, erősebb aromát. A jó alapbor és az értő fűszerezés mellett a harmadik fontos tényező a technológia.
Szép dolog a vásári üstök látványromantikája, csak éppen agyonüti az ízeket.
A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a szesz, és a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal. Mindez a minőség rovására megy.
Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt
– magyarázza a borkereskedő.
A Borháló ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos csapolást kér a kereskedőktől, így a forralt bor minősége – ebben az esetben – órák múltán sem romlik. A Borháló forralt borát a Vörösmarty téren kívül a Bazilikánál is meg lehet kóstolni.