Nem mindegy, miből és hogyan készül a forralt bor

forralt bor
Vágólapra másolva!
Itt a forralt borok ideje, de közel sem mindegy, hogy miből és hogyan készítjük – és az sem, hogy a karácsonyi vásárokban melyiket választjuk. Könnyedén megeshet, hogy túl édes vagy éppen kesernyés lesz a végeredmény, és az is, hogy másnap a fejünk fájdul meg.
Vágólapra másolva!

Az elnevezéssel ellentétben a bort semmiképpen ne forraljuk fel! Ugyanis, ha a bor felforr, elillan az alkohol. 60-70 fokon kell tartani, abban is szépen kioldódnak a hozzáadott fűszerek aromái.

A másik tévedés, hogy rossz borból is lehet jó forralt bort készíteni. Nem lehet. Ugyanaz a helyzet, mint a fröccs esetében;

a forralt bor készítéséhez ugyanolyan jó borra van szükség, mint amit egyébként kitöltenénk a borospohárba egy vacsora mellé.

A karácsonyi vásárok minden szegletében gőzölög legalább egy forralt boros üst, de jellemzően a fenti két szabályt nemigen tartják be az árusok.

Forrás: shutterstock.com

Néha agyoncukrozott szörpöket mérnek forralt bor helyett, ezért Borháló úgy döntött, kivonul a vásárokra, hogy minőségi borból, finom fűszerkeverékkel tényleg jó forralt bort kínáljon.

„Erős savgerincű, reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor – a fröccshöz hasonlóan – víz hozzáadásával készül. A Tolnai borvidéken termett

– kezdi Kathona Krisztián a Borhálótól.

A forralt borok ízesítése széles skálán mozog: vannak a tüzes, férfias ízek, illetve a sangría típusú gyümölcsös változatok. A Borháló fűszerezése inkább utóbbi vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markánsabb, erősebb aromát. A jó alapbor és az értő fűszerezés mellett a harmadik fontos tényező a technológia.

A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a szesz, és a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal. Mindez a minőség rovására megy.

– magyarázza a borkereskedő.

A Borháló ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos csapolást kér a kereskedőktől, így a forralt bor minősége – ebben az esetben – órák múltán sem romlik. A Borháló forralt borát a Vörösmarty téren kívül a Bazilikánál is meg lehet kóstolni.