Ilyen piacot mindenkinek

bocuse d'or, döntő, piac, metro, széll tamás
Vágólapra másolva!
Május 9-én délután a Sirha Kiállításon berendezett Metro Piactéren szerezték be a Bocuse d’Or Europe csapatai a versenyhez szükséges alapanyagokat. Kihirdették a meglepetés összetevőt, idén a tárkonynak kell megjelennie a tányérokon.
Vágólapra másolva!

A Bocuse d’Or-versekenyen hagyományosan a két versenynap előtti este egy,

az alkalomra felállított piacon kell a csapatoknak beszerezniük

azokat az alapanyagokat, amelyekkel dolgozniuk kell. Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket válogatnak, mérnek grammra pontosan, amit az ellenőrök folyamatosan felügyelnek.

A magyar csapat válogat Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület

Mint egy rendes piacozáson, a versenyek kosarakkal indulnak el kiválasztani a legjobb alapanyagokat. Összesen harminc percük van mindent összegyűjteni, leellenőrizni, majd lemérni. A verseny alatt a konyhai zsűri felügyeli, hogy a bevitt alapanyagokból mennyit használnak fel, a pazarlásért pedig komoly pontlevonások járnak.

Ilyen volt az üres piactér, amit két turnusban szálltak meg a csapatok Forrás: Nábelek Zsófia

A kínálat olyan, amit minden piacon keresünk, kívánunk: többféle burgonya, paradicsom, tökfélék, hagymák, méretben, színben és ízben változatos céklák, padlizsánok, mézédes cseresznyék, eprek, szóval minden, amire szükségük lehet a versenyzőknek. Persze minden kifogástalan minőségben.

Paradicsom minden mennyiségben Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület

Ez nem az a piac, amit megszoktunk: mivel a versenyzőknél esszenciális, hogy milyen alapanyagokat használnak, itt mindent megkóstolhatnak.

Ha bizonytalanok, természetes, hogy félbevágják a céklát,

a burgonyát, a paradicsomot, hogy lássák, mivel dolgoznak majd, mert a Bocuse d’Oron tényleg minden egyes részlet számít.

Hagymák, galanga, gyömbér Forrás: Nábelek Zsófia

A versenyek előtti piacozáson sorsolják ki a titkos, meglepetés hozzávalókat, amit a versenytányérokon kötelező felhasználni. A mostani Bocuse d’Or Europe-on a tárkony az, amit be kell építeniük az ételekbe.

A virágok nemcsak színben, hanem ízben is kiegészítik a tányérokat Forrás: Nábelek Zsófia

A teljes magyar csapat - Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina - ellenőrizte a kiválasztott alapanyagokat, az előre bekészített lista alapján gyűjtötték össze a szükséges elemeket.

Minden grammra pontosan kiszámolva,

ez alapján kerültek a zöldségek a kosarakba.

Gyönyörő articsókák, cikória Forrás: Nábelek Zsófia

Két fő alapanyagból kell dolgozniuk: gímszarvasborjúból, kecsegéből és annak kaviárjából. A budapesti döntőnek köszönhetően ezek mind magyar alapanyagok, amelyeket a felkészülés során minden európai versenyzőnek biztosítottak.

A magyar csapat holnap versenyez, és kiderül, kijutnak-e a jövő januári lyoni döntőre.