A húsvéti maradék kincset ér, semmit nem dobunk ki!

húsvéti maradékok céklás tojás
Vágólapra másolva!
Az igazán ügyes háziasszony konyhája nem termel maradékot, de ünnepkor még a takarékosabbaknak is megszaladhat a keze tervezéskor. Megmutatjuk, hol lehet jó helye a megmaradt sonkának és tojásnak.
Vágólapra másolva!

Ha egy ünnep után maradék van, az nálunk családi hagyomány szerint nagyon jót jelent. Ilyenkor

eloszlik a nagymamákról lányokra és lányunokákra öröklődő szorongás,

a ház asszonya megnyugszik. Ha van maradék, az azt jelenti, hogy elég volt az étel, mindenki jóllakott, nemhogy senki nem maradt éhes, de mindenki degeszre tömte magát. A hagyomány viszont még egy alaptörvényt továbbvisz: ételt nem dobunk ki.

Tojás rózsaszín ruciban Forrás: Ács Bori

Muszáj újrahasznosítani valahogy a húsvéti maradványokat, méghozzá úgy, hogy lehetőleg ne hasonlítsanak önmagukra – eredeti formájukban addigra már eleget ettünk belőlük. Szerencsére a húsvéti maradékok eléggé jól alkalmazkodó alapanyagok, sok mindent lehet kezdeni velük. Tavaly összegyűjtöttünk egy rakás ötletet, de nem foglalkoztunk eleget a tojással, és a sonka felhasználáshoz is eszünkbe jutottak még receptek, szóval a maradékfeldolgozás 2016. évi kiadása következik.

A főtt tojás átöltözik

Ha éppen nem vágyunk rakott krumplira vagy tojáskrémre, akkor saláta is készülhet a resztliből, esetleg nyomhatjuk fasírt közepébe, mint a skótok. A legelvetemültebbek pedig foghatják magukat, és rózsaszínre festhetik tojásukat, méghozzá céklával. Annyira szép lesz, hogy meg sem akarják majd enni, pedig a cékla-torma-tojás jól bevált hármasa miatt még finom is.

Tojássaláta majonézzel

A tojássaláta egy teljesen szokványos hidegtáli étel lenne, ha nem a házi mustárunkkal és a saját majonézünkkel készítenénk; így viszont rögtön csúcsgasztronómiai szintre emelkedik. Aki úgy szereti, keverje almával, uborkával, főtt krumplival, vagy amivel szokta, de így, magában is nagyon jó.

Házi mustárral, majonézzel lesz durva Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 főtt tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 kiskanál mustár
  • egy evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál borecet
  • bors
  • 2 evőkanál snidling vagy medvehagyma
Klasszikus tojássaláta Forrás: Ács Bori

A tojásokat felkockázom. A medvehagymát finomra aprítom, és elkeverem az összes többi alapanyaggal.

Rózsaszín tojások tormakrémmel töltve

Ha a tormából maradt, ebbe az is mehet Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 2 fej cékla
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál ecet
  • egy kiskanál só
  • 6 főtt tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál reszelt torma

A céklát megpucolom és felkockázom. A vizet felforralom, beleteszem a céklát és a többi hozzávalót. Lefedve, alacsony lángon főzöm kb. fél órán keresztül.

A fehérje most rózsaszínje lett Forrás: Ács Bori

Hagyom kihűlni, majd beleteszem a megpucolt főtt tojásokat úgy, hogy mindenütt ellepje őket a lé. (Ha kell, átöntöm egy keskenyebb edénybe.)

Két órát állni hagyom.

Kiveszem a tojásokat, megfelezem őket, és a sárgáikat egy kis tálban összegyűjtöm.

Annyira szép, hogy sajnáljuk megenni Forrás: Ács Bori

Kikeverem a krémet: a sárgákat, a majonézt, tejfölt, tormát simára dolgozom, sózom. Kiskanállal visszatöltöm a krémet a tojások belsejébe. Végül megszórom egy kis friss petrezselyemmel.

Skót tojás

Olyan, mintha egy átlagos fasírt lenne, tojással a közepén, de mégis más. Kívül nagyon ropogós, aztán csak egy vékony rétegben veszi körbe a hús a tojást, így végül is ő marad a főszereplő.

Úgy jó igazán, ha a közepe lágy Forrás: Ács Bori

Úgy az igazi, ha sikerül lágyra főzni a sárgáját, így a külső, ropogós rétegtől kezdve befelé haladva fokozatosan egyre puhábbak lesznek a rétegek. Ehhez a legjobb, ha már eredetileg krémesre főztük, 1 percig lobogó, forró vízben kell főzni a tojásokat, aztán egészen alacsony lángon folytatni 10 percig.

Alapanyagok:

  • fél kg darált hús (sertés)
  • 1 tojás
  • egy gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • 6 főtt tojás
  • liszt, zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A húst elkeverem a tojással, és fűszerezem. Egy tálba lisztet, egy másikba pedig zsemlemorzsát szórok. A tojást lisztbe forgatom. Egy tojásnyi húst a tenyeremben ovális alakú, vékony lepénnyé formázok.

Tojásos fasírt vagy fasírtos tojás? Forrás: Ács Bori

A közepébe teszem a tojást, és ráhajtogatom a húst, a széleket összekapcsolom, és

gombóccá formálom úgy, hogy mindenütt beborítsa a hús a tojást.

A gombócot zsemlemorzsába forgatom. Így teszek az összes többi tojással is. Egy lábosban olajat forrósítok, a gombócokat aranybarnára sütöm. Papírtörlős tálba szedem őket. Hidegen, piknikebédnek is jó!

A sonkalevet ki ne öntsd!

Tavaly is salátába került sonkamaradék, kelkáposzta mellé, idén lencsével párosult és mandarinnal. Húsvét után a konyha legnagyobb kincse a sonka főzőleve, fantasztikus, intenzív füstölt íze van. Mivel sok marad belőle, egy részét mindig lefagyasztjuk és később bableveshez, főzelékhez használjuk, most pedig benne főztük meg a lencsét, sőt egy leveshez is felhasználtuk.

Lencsesaláta sonkával és mandarinnal

Szép vég a maradéknak Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 250 gramm lencse
  • 100 gramm maradék füstölt, főtt sonka
  • 4 közepes mandarin
  • egy csokor friss petrezselyem
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A lencsét egy éjszakára beáztatom, leöntöm róla a maradék vizet. Sonkalében, 2-3 babérlevéllel teszem fel főni. Alacsony lángon éppen csak puhára főzöm – figyelek rá, hogy megpuhuljon, de a szemek egészben maradjanak.

Édes mandarin, sós sonka Forrás: Ács Bori

Leszűröm, hagyom kihűlni. A mandarinról éles késsel levágom körben a héját, a gerezdeket pedig egyenként kivágom a hártyák közül. Így járok el az összes mandarinnal, a filézés közben kicsorduló levet szorgosan a lencsére öntögetem.

A sonkát felcsíkozom, a lencséhez keverem.

Az olajból, ecetből, sóból és borsból öntetet keverek, és meglocsolom vele a salátát, végül a friss petrezselymet is belevagdosom.

Tavaszi zöldséges sonkagombócleves

Friss és füstös is Forrás: Ács Bori

A leveshez:

  • 3 kis új sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • egy kisebb karalábé
  • 10 dkg zöldborsó
  • egy kevés vaj
  • 1 liter sonkalé

A gombóchoz:

  • 10 dkg maradék füstölt, főtt sonka
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • friss petrezselyem

A leveshez a répákat megpucolom, felkarikázom, a karalábét is pucolom, kockázom. Egy lábosban kevés vajat olvasztok, beleforgatom a zöldségeket. Felöntöm a sonkalével, és puhára főzöm őket. Ekkor teszem bele a zöldborsót.

Sonka van a gombócban Forrás: Ács Bori

A gombóchoz ledarálom a sonkát. A zsemlét vízbe vagy tejbe áztatom. Alaposan kinyomkodom, és a sonkához adom. Egy tojást is beleütök, és alaposan összekeverem a masszát, kevés friss petrezselymet is keverek bele. Nedves kézzel gombócokat formázok a masszából, és óvatosan a levesbe csúsztatom őket. Nem keverem el, csak összerázom, hogy mind a felszín alá süllyedjen. Lefedem, és közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzöm őket.

Tálaláskor friss petrezselymet, ha van kéznél, friss medvehagymát szórok a levesbe, és tejfölt kínálok mellé.