Eláruljuk, hogyan kell igazán jól sört csapolni

horváth eszter sörcsapolás
Vágólapra másolva!
Kocsmában ülve hajlamosak vagyunk a focit bámulni, de néha sokkal érdemesebb a sörre koncentrálni. Néhány mesteri mozdulat, aranyló ital, fölötte a csodás habkorona – kevés szebb dolog létezik ennél.
Vágólapra másolva!

Idén ismét lesz kinek drukkolni: a 24 éves kaposvári Horváth Eszter képviseli Magyarországot a londoni Stella Artois Sörcsapoló-világbajnokságon. Az 1996 óta megrendezett viadal a szakma legnagyobb megméretése.

A világ minden tájáról érkeznek versenyzők, hogy megmutassák, hogyan is kell kinéznie egy jó pofa sörnek.

Kilenc lépésben

A rendezvényt az első tizenkét évben a Stella szülővárosában, Leuvenben, Belgiumban tartották. Azóta New Yorktól, Buenos Airesen át egészen Új-Zélandig rendeztek már döntőt. A versenyzők egy kilenclépéses csapolási rituáléban mérik össze tudásukat.

Horváth Eszter, a mi csaposunk Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A verseny párosával zajlik, a résztvevők szemtől szembe állnak egymással egy-egy minipult mögött. Miután elkészültek, a zsűri értékeli a csaposokat: megvizsgálják a végeredményt, valamint az egyes lépések teljesítésének mikéntjét is.

Újonc a dörzsöltek között

A hazai döntőt 2014. október 2-án, Budapesten tartották, ahol az ország kilenc legjobb csaposa közül Horváth Eszter jutott ki a sörcsapoló-világbajnokságra. Nem számít öreg rókának: csak négy éve dolgozik a szakmában – saját bevallása szerint annak ellenére, hogy

eredetileg nincs vendéglátói végzettsége, úgy érzi, könnyen beletanult a fortélyokba.

Ezt nehéz is lenne letagadni, hiszen életében először vett részt sörcsapolóversenyen, és rögtön a legjobbnak bizonyult.

A jó csapoláshoz idő kell

A világversenyen óriási az elvárás, a bonyolult feladatsornál a zsűri mintegy 200 szempontot vesz figyelembe. A habkoronának például milliméterre pontosan stimmelnie kell. A lehetséges hibákról, a kocsmákban tapasztalható hiányosságokról Eszter az Origónak elárulta: "A jó csapoláshoz odahaza, a kocsmában is idő kell, több olyan fázisa van, amelyet nem lehet elsietni.

Számos hiba ismert, de szinte mind ahhoz kapcsolódik, hogy nem adnak elég időt a műveletnek.

Persze sokszor a vendég is türelmetlen, de ahhoz, hogy mindenben tökéletes sört tehessünk elé, átlagosan három perc szükséges.”

45 fokos szögben kell tartani a poharat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Arról, hogy milyen kihívásokat tartogat ez a szakma, érdekes részleteket árult el Horváth Eszter: "Egy jó vendéglátós nemcsak itat, etet, de egyben pszichológus is. Tudod, hány párkapcsolati döccenőn segíthet pár jó szó, akár a csap mögül? Figyelni kell a betérőre, nem jó, ha robottá válik a munka.

– nem tudom miért, de szerettem volna kipróbálni. Szörnyen vagány dolognak hittem, és most, hogy tényleg ezt csinálom, már biztos is vagyok benne, hogy tényleg az.”

A vendégnek megérte várnia Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A felnőttek közül kevesen álmodnak ilyen munkáról, de több év zenetanulás, felsőfokú végzettség után a magyar lány mégis oda tért vissza, ahová már kislányként is vágyott. "Nyári munkaként adódott a lehetőség, hogy kipróbáljam magam a pultban: megtetszett, élveztem, de az ősz kezdetével folytattam a főiskolát.

Hiába vagyok diplomás, a végén mégis visszatértem a sörcsaphoz,

engem szórakoztat, szeretem ezt a munkát. Sosem csak a technológia érdekelt. Persze, pakolunk, rakjuk a hordókat, rendben tartjuk a helyet, de akárhogy is nézzük, ebben ott az esztétika: én látom benne a művészi kiteljesedést.

Egy szépen csapolt sör nemcsak a szájnak, a szemnek is öröm.”

Hogy edzenek a versenyre a korsók mesterei?

"Természetesen keményen készülök a világbajnokságra, azaz csapolok. Kaptam otthonra csapot, ugyanolyat, mint ami Londonban vár rám. A munkában is

a mozdulatok szépségére és a megfelelő végeredményre koncentrálok,

bízom benne, hogy így sikerül megfelelően felkészülnöm. Hiszek benne, hogy a világbajnokság nemcsak az alapmozdulatokról szól: szeretném belevinni a személyiségemet, a kedvességet, a humort. Spontán ember vagyok, de begyakoroltam mindent."

Hogy kell igazán jól sört csapolni?

A világbajnokságon kilenclépéses rituálét követnek a versenyzők. Ez alapján pontozzák őket – a végén csak egy maradhat. Az ön csaposa otthon így csinálja?

1. A pohár tisztítása: a poharat mosószeres vízben por- és zsírmentesre tisztítják, majd zárásként a mosogatómedencében lévő hármas kefén kell áthúzogatni.

2. A pohár előkészítése: a már tisztára mosott poharat újból vissza kell hűteni a hideg vizes mosogatómedencében, mert ha meleg pohárba csapolunk, akkor a csapolt sör felhabosodik.

3. A cseppsör elengedése: a csapolótorony kifolyó végében lévő úgynevezett cseppsör már oxidálódott, megváltozott ízű, csökkent értékű sör, ezért az nem kerülhet a vendéghez. A sörcsapból ki kell engedni azt a néhány cseppet, ami az előző csapolás után maradt benne.

4. Csapolás egy húzásra: A poharat 45 fokos szögben kell a csap alá helyezni, hogy a sör nyugodtan folyhasson a pohár falán. Eközben ügyelni kell arra, hogy a csap nem érintheti sem a poharat, sem pedig a kialakuló habot, ennek a távolságnak 3-5 cm kell lennie.

5. Habképzés: amikor a pohár már kezd megtelni, a poharat függőleges helyzetbe kell helyezni, hogy intenzívebb hab képződjön.

6. Amint a pohár megtelt: a sörcsapot elzárva a poharat a csepegtetőtálcára kell helyezni úgy, hogy az utolsó cseppek ne kerüljenek a megcsapolt pohárba.

7. A csapolás befejezése: amikor megfelelő sörhab képződött, a pohár tetején tornyosuló habot egy 45 fokos szögben tartott habkéssel le kell vágni. A fennmaradó habnak kb. kétujjnyi vastagnak kell lennie.

8. Öblítés: a poharat a mosogatómedencébe merítjük, a pohár külső falán lefolyt sörhabot leöblítjük, ügyelve arra, hogy a pohárba ne kerüljön víz.

9. Szervírozás: a pohár talpát megtörölve kell a cseppfogó gallért ráhelyezni, majd a talpánál fogva kell a vendég asztalára, a söralátétre helyezni, úgy, hogy a pohár logója mindvégig a vendég felé nézzen.