Szereti a kávé illatát? Egy pörkölőben ön is megvadulna!

kávé, kávépörkölés, bravos, szentendre
Vágólapra másolva!
Még messze az épület, de már érzem a kávé illatát, a kapu előtt mindent áthatóan körülvesz. Parfümként bújik ki kísérőm hajából, de ott az ajtókilincsen, a szőnyegen és fűszálak között is. Egy koffeinfüggőnek a kávépörkölő maga a paradicsom.
Vágólapra másolva!

Aki már autózott Budapestről Visegrád irányába, érezhette ugyanezt: ha úgy jár a szél, beszökik az autóba is. Van, hogy rá sem jövünk, mi ez az illat, hiszen csak az ébredő vággyal törődünk, annak követelőzésével – kávét ide, menten!

Kávé illatát hozza a szél Forrás: Zirig Árpád

Ha valaki nem alkalmazott, nem könnyű bejutni egy pörkölő üzembe – hogy a kicsit misztikus, de alapjaiban véve hagyományos munkafolyamatot önök is megismerhessék, fehér köpenyt húzva benéztünk az illatos csarnokba. Nincs titok többé.

A nyerskávét a kávétőzsdén vásárolják Forrás: Zirig Árpád

Elhagytuk a várost

A szentendrei Bravos kávépörkölőben üzemében az IFS Food (International Featured Standards Food) szerinti minőségirányítási-élelmiszerbiztonsági szabvány szerinti rendszert működtetnek – a szabványt a kétezres évek elején kezdte kidolgozni a német és francia Kereskedelmi Szövetségek Egyesülete. Amint neve is mutatja, a rendszer speciálisan az élelmiszeriparra koncentrál.

A zöld kávébabok eltűnnek a garatban Forrás: Zirig Árpád

Csóka Gyula vezérigazgató elmondta, hogy a kávé bekerülésétől egészen az elszállításig ez alapján dolgoznak – „Szigorú, ám a kereskedelmi környezet ezt igényli, jó ajánlólevél, ha egy cég teljesíti a feltételeket.” Olyan részletekre is kiterjed, mint például a világítás: egy neon sem lehet nyitott, nehogy egy fénycső elpattanása nyomán szilánk kerülhessen az élelmiszerbe.

Az ízeket a pörkölés adja a kávénak. Itt még zöldek a szemek Forrás: Zirig Árpád

„Nem csak a Bravos készül itt. A mintegy 3500 tonnánk felett körülbelül 500-at pörkölünk partnereinknek - ezek zömmel az áruházláncok saját márkás termékei. A felhasznált kávéink 95 százalék robusta, 5 százalék arabica.”

Sokat sötétednek, mire véget ér a pörkölés Forrás: Zirig Árpád

Egyenesen a tőzsdéről

Megtudtuk, hogy a beszerzésre külön szakembereket alkalmaznak, akik

a nemzetközi kávétőzsdét figyelik, a zöldkávét, azaz nyerskávét közvetlenül onnan szerzik be.

A robusta általában Ázsia illetve Afrika, az arabica Dél-Amerika országaiból érkezik.

Ebben a forgódobos gépben pörkölnek Forrás: Zirig Árpád

Aközött, hogy a zöldkávét meghozza a teherautó és egy másik elviszi a kész, csomagolt árut, több fontos folyamatnak kell lejátszódnia. Első a nyerskávé átvétele, amelyet a tárolás követ.

Lánggal melegítik alulról a forgódobot Forrás: Zirig Árpád

Ott jártunkkor vietnami robusta jutazsákjai között sétáltunk át, amelyek arra vártak, hogy a felöntő garatához jussanak.

Miután a zöldkávé bekerül a gép szájába, jöhet az első tisztítás:

a fát, a fémet és a köveket eltávolítják a kávészemek közül.

Betekintés a forgó gépbe: füst, illat, repülő kávészemek Forrás: Zirig Árpád

Ideje mérni

Csak ez után következik a mérés, hiszen mi értelme lenne a mázsálásnak, ha idegen anyagok lehetnek a szemek között? Ha megvan a pontos tömeg, irány a siló: a plafonig érő fémtartályokba kerül a kávé, hogy a recepthez szükséges keverékhez annyit vételezhessenek, amit a szükséges íz kialakításához igényel a receptúra. Az összemérésre azért van szükség, hogy a blendnek nevezett kávékeveréket fix arányok alapján kialakítsák.

240 kiló kávé, ez elkészült, jöhet a következő Forrás: Zirig Árpád

A pörkölés igazán izgalmas: mellettünk zakatol a gép forgódobja – ebbe

egyszerre 240 kilót töltenek, amelyet kétszáz fok fölé hevítenek.

Orrunkat egyre erősebb kávéillat tölti meg, ahogy a zöld szemek egyre barnábbá válnak, úgy lesz egyre kellemesebb az aroma.

Minden Celsius emelkedést mutat a masina Forrás: Zirig Árpád

Pontosan fixált műveletsor

A berendezés melletti számítógép fokról fokra mutatja az hő emelkedését – annak ellenére, hogy szemre is ellenőrizhető a szín, minden pontosan, az előre meghatározott értékek alapján történik. A helyszínen megtudtuk, ideális esetben maximum 5 százalék lehet a pörkölés utáni nedvességtartalom.

A nedvességet állandóan ellenőrzik Forrás: Zirig Árpád

Hogy a berendezést ne kelljen feleslegesen hevíteni, a nagyjából 10-15 perces művelet közben a pörkölő fölé szerelt puffer tartályba bekészítik a következő adagot: amint az kész, a szépen megbarnult szemeket kizúdítják, már mehet is be az újabb adag.

Silóban pihen a kávé Forrás: Zirig Árpád

A hűtés vízpermettel történik, amit egy újabb tisztítási fázis követ.

A mérlegelés után a szemes kávé megindul a csomagológép irányába,

ám ha őrölt áru a cél, akkor még utazik egy kicsit a cég falai között, igaz, előbb a hat óra silós pihenés kötelező.

Géppel töltik a zacskókat Forrás: Zirig Árpád

Ezt az őrlés követi, ami után ismét hatórás silózás jön – a kávé közben kiadja a felesleges szén-dioxidot.

Irány a raktár! Forrás: Zirig Árpád

A csomagolóhoz csővezetékben érkezik a kávé, ahol töltés, zárás és dátumozás a munkasorrend. A rányomott azonosító alapján minden tétel tökéletesen visszakövethető. Irány a raktár, majd a boltok polcai.

Innen már a boltokba kerül az áru Forrás: Zirig Árpád

Annak, aki a kávét szereti, egy ilyen üzem igazán izgalmas, hiszen odahaza csak a barna szemekkel vagy az őrölt porral találkozunk. A látogatás nem csak szemnek volt remek - orrunk megtelt a jóval, a ruhán még másnap is érezni lehetett az illatot. Igazán gyárthatnának ilyen parfümöt.

Támogatott tartalom.