Vágólapra másolva!
Az a jó, hogy mindig van minek örülni. Egy új évjáratnak, egy új termelőnek, egy új bornak. Praktikus sorozatot indítunk a borospolcok előtt tanácstalanul tipródó olvasóknak. Havonta tíz bor, amelyeket érdemes megvenni. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Kling József

Bakó Ambrus Badacsonyi Kéknyelű 2013 (2500 Ft)

A borász, aki arról híres, hogy egyetlen tőke saját szőlője sincs. Viszont felvásárolt szőlőből olyan borokat rittyent, hogy elakad a lélegzetünk. Momentán ez a palack dugós, rohanunk beszerezni egy újabb üveggel. Hogy mit művel a TCA, az itt jól tetten érhető: minden aromát meggyilkol dohos levegőjével. Pedig az egészséges palackból micsoda friss növényi és gyümölcsös illatok, finom ásványiság és elképesztő savgerinc kerül a pohárba! Erről a fajtáról keveset tudni, de hogy különleges, az biztos. Megéri a pénzét.

Bott Frigyes Zöld Veltelini 2013 (3490 Ft)

A határon túli magyar borászok közül Bott Frigyes nevét emlegetik a legtöbbször. A Duna és a Garam között, a muzslai hegyen bütyköli szőlőültetvényeit. A borvidéket csak szlovák Wachauként emlegeti. A zöld veltelini valóban közös nevező. A címke is megújult, annál is egyszerűbb, amilyen volt. A bor viszont komplexebb, Frici rátett egy lapáttal a gyümölcsből. Wachaui rokonaihoz képest lágyabb, az elektromos bizsergés hiányzik belőle, cserébe viszont fűszeresebb. Ha 3000 alá lehetne tornázni az árát, boldogabban töltenénk a poharunkba!

A traktor logóról ismert pincészet Forrás: Kling József

Béla és Bandi Balaton 2013 (1700 Ft)

A traktor logóról ismert pincészetet két srác üzemelteti. Tök jó, modern, nem bonyolult, de mégis élményt jelentő borokat hoznak össze a Balatonfüred-Csopak vidéken. Ezt a házasítást pinot blanc-ból, muskotályból, olaszrizlingből és sauvignon blanc-ból szerelték össze. Úgy harsog, hogy mégsem harsány, de csupa illat, szőlő, üdítő savak. Fröccsnek sem rossz, de jobb tisztán. Megéri az árát.

Csobánci Bormanufaktúra Kékfrankos 2011 (2600 Ft)

A Balaton vörösben. Ha ennyit tud, mit tudhat még? Csavarzár alatt dübörög az illata, amely egyszerre nyers, gyümölcsös, rusztikus és elegáns. Fura, ellentmondásos tétel. Sűrű, tömör, mégis könnyed, itatja magát. Már hároméves, mégis mintha most hozták volna frissen a hordóból. Ha mondjuk 2000 forint alatt lenne valamivel, maga volna a mennyország.

Ár-értékben verhetetlen Forrás: Kling József

Kiss Gábor 364 Rouge 2013 (1990 Ft)

Klasszikus bordeaux-i blend könnyed megfogalmazásban. Merlot, cabernet sauvignon és franc. Illata piros gyümölcsök és zöld fűszerek pikáns cuvée-je: meggy, cseresznye, ribizli, szeder, menta, oregánó. Az ilyen típusú borból kellene erényt kovácsolni Magyarországon. Te jó ég, mennyivel előrébb tartanánk! Kicsit behűtve, estefelé, grillezett fehérkolbászhoz. Ár-értékben verhetetlen.

Szecskő a Gourmet Fesztiválon Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szecskő Tamás Pinot Noir 2013 (2299 Ft)

A pohárba kitöltve akár sillernek is nézhetnénk, de a színén túl aromavilága és ízstruktúrája annál jóval összetettebb. Piros gyümölcsök (meggy, cseresznye) és némi fajtajelleget felmutató ibolya (lila orgona) is belejátszik az illatba. Ízben ott van minden, amit az orrunk kiszagolt, finom savakkal, szelíd tanninokkal a háttérben. Hordót sosem látott, hála az égnek. Ha egyszer definiálni kell majd a bisztróbort, ezzel fogjuk kezdeni. Ha 1900 forintba kerülne, már sikítanánk a gyönyörtől.

Kékfrankos és magyar frankos házasítása Forrás: Kling József

Losonci Bálint Nyitnikék 2013 (2500 Ft)

Kékfrankos és magyar frankos házasítása. Ez utóbbit Kozma Pál nemesítette Muscat Bouchet és kékfrankos keresztezésével. Illatot és cserzőanyagot visz a házasságba. Vakon kóstolva inkább asszociálnánk málnaszörpre, mint borra. Van benne maradék cukor, ami a gyümölcsösséget fokozza, és ellenpontozza amúgy nem harapós tanninjait, savait. Medve a málnásban! Az erjedési szén-dioxid érzéki akupunktúrával bizsergeti a nyelv hegyét. Ilyen bort lehet készíteni Gyöngyöspatán! A 2000 forintos lélektani határt átlépi, de így is megéri. Alkoholja magas (14%), viszont egyáltalán nem érezni. Na jó, csak a harmadik pohár után.

Márkvárt Kadarka 2013 (2200 Ft)

A címke alapján valószínűleg sosem vennénk le a polcról. Most mégis pont ezért vettük le, és nem győzzük dicsérni a megérzésünket. Bár a kadarkában nem nagyon hiszünk, ez a bor egyszerűen elbűvölő. Inkább gyümölcslé, mint bor, eper, málna, szamóca, amolyan tutti-frutti vidám bor. Az a vicc, hogy közel 80 éves tőkék termése ez a kadarka, hordót sosem látott, de kinek hiányzik. A hordófanok sem fognak sokáig sírni, ha megkóstolják. Csirkepaprikáshoz cukkinis kagylótésztával elsőrangú. Az étel mellett ugyanis egészen borszerű arcát mutatja. Akkora élmény, hogy megéri az árát.

A legjobb sauvignon blanc Forrás: Kling József

Matua Sauvignon Blanc 2013 (4350 Ft)

Új-Zélandon ez a pincészet a sauvignon blanc úttörője. Neve maori nyelven családfőt jelent, ami momentán úgy is érthető, hogy ő a főnök. Tény, hogy a Cloudy Bayt és Antinori Mount Nelsonját maga mögé utasítja. Külcsín és belbecs (tudom, avítt szavak, de most hadd tegyünk kivételt) ritkán jár ennyire kéz a kézben. A modern bor etalonja. Ne kérdezzék, hogy ez mit jelent. Valami olyasmit, hogy nagyon trendi, mert most pont ilyet akarunk inni. Ilyen neonzöld, vibráló, egres, bodza és fehérbors illatú-ízű, csalánnal megfejelt csodabort. Nem tudjuk, hogy csinálják. Hogy mindez terroir vagy technológia? Ki a francot érdekel, amikor egy bor ilyen finom! Drága, és a könnyünk csordul, hogy nem lesz rá pénzünk.

Moric Blaufränkisch 2012 (4900 Ft)

Az osztrák kékfrankos fenegyereke, Roland Velich jegyzi ezt a bort. Egy hozzáértő azt mondta rá, savanyú, de mi ezt sokkal árnyaltabban látjuk. Van egyszer a gyümölcs, intenzív, erdei meg kerti, meg piros, meg fekete, érett és vad együtt. Mert ott az ásvány, a föld, az avar, az erdő aljnövényzete. Igen, ez mind benne van a pohárban, lehet hitetlenkedni. A kortyban arányosan oszlik el a gyümölcsösség, az ásványosság, a vadság, a nyerseség, az elegancia, na és a sav, amelynek integrált része a tannin. Savassága inkább frissesség, élet, a hosszú érlelés lehetősége. Pikáns, nemes bor. Drága, de nagyon finom.