Nyerő étel és hazai kézműves sör párosítások

főzdefeszt 2014
Vágólapra másolva!
Az idei első Streetfood show és Főzdefeszt több szempontból is formabontó lesz. Egyrészt a két fesztivál először egyesíti erőit, másrészt a helyszín sem a megszokott Hold utca – Nemzeti Múzeum környéke lesz, hanem a Műegyetem rakpart. A kombinált fesztiválhoz kombinált fogyasztás dukál, Vajda Péterrel, a Streetfood Show egyik főszervezőjével és Bart Dániellel, a Főzdefeszt megálmodójával és szervezőjével raktuk össze a tuti listát: hol, mit mivel együnk-igyunk.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Funky Pho

Étel: grillezett malacpapír vietnami barbecue-szószban, garnélás karamellizált malaccsászár
Sör: bármilyen IPA a malacpapírhoz
Miért? Ami úgy kezdődik, hogy barbecue, ahhoz alapból mehet valamilyen IPA. Ami úgy kezdődik, hogy grill, ahhoz is.

Pasta station

Étel: tészták
Sör: búzasör, IPA
Miért? Tésztából vagy valami lazábbat eszünk vagy nehezebb, fűszeresebbet, csípőset. Az utóbbihoz igyunk IPA-t, az előbbihez valami könnyebb búzát.

Szendzsó

Étel: szendvicsek
Sör: bármilyen pale ale, köleses, Ikkona Pils
Miért: A szendzsónál mindenféle alapanyagokból válogathatják össze a szendvicseket a vendégek, úgyhogy ide Jolly Jokert kell ajánlani. A köleses ilyen, szinte mindenütt el lehet sütni, de a pale ale-ek is jók, az Ikkona Pilse szintén jól fog esni.

Padron, Vörös homár

Étel: osztriga
Sör: Black Ball, James Brown ale
Miért? A Guri főzde Black Ballja egy komlósabb, masszívabb darab, a James Brown Ale pedig egy könnyedebb, szárazabb, az osztrigához mind a kettő jó választás lehet. Ha szeretjük a radikálisabb, meglepőbb dolgokat, akkor Black Ball, ha inkább hagyományos vonalon maradnánk, akkor James Brown ale. A Black Ballban van egy kiszámíthatatlan amerikai komlós vonal, amit elég nehéz fejben belőni.

Tésztafeszítő kisiparos

Étel: lángos, fánk
Sör: Pils, Ikkona prémium pils
Miért? A nehéz, zsíros lángos és a fánk mellé valami ropogós sör kívánkozik, a pilsek pont ilyenek.

Zing Burger

Étel: ott van a hely nevében, hogy burger, érdemes azzal próbálkozni, és nem macaronnal
Sör: Mi újság Wágner úr
Miért? A marhahúshoz, így a burgerhez is a félbarna vagy vörös sörökkel érdemes kísérletezni. A lagerek nem elég vaskosak hozzá, egy komolyabb porter meg a burgerrel együtt sok lehet.

Pista Bá

Étel: pastramis szendvics
Sör: Stari ír vörös
Miért? Ki van próbálva, egyszerűen ezzel a sörrel tökéletes a pastramis szendvicsük, nem véletlenül ők is ezt adják hozzá.

Padron

Étel: Padron paprika
Sör: Monkey Funky Yeah
Miért? Hát eleve azért, mert mennyire király neve van már ennek a sörnek, nem? Aztán azért, mert ez egy ún. szezon műfajú sör, ami itthon relatíve ismeretlen még, viszont nagyon jól illik a padron könnyed kesernyésségéhez. A szezon egyébként északfrancia-belga aratósör. Friss, könnyed, némi fűszeres borsossággal.

Étel: serrano sonka fehér- és sárgadinnyével
Sör: Dupla köleses, esetleg Stari White Horse
Miért? A sárgadinnye miatt jó, ha van a sörben egy kis malátás édesség, a sonkához valamilyen búza is jól menne (például a Stari White Horse nevű söre), de nem vagyok biztos abban, hogy a dinnye jót tesz a búzasörnek. A köleses sör viszont nagyon lágy, kifinomult, nagyon jól ki fog jönni a sonkával is és a dinnyével is.

Wok and Tandoori Express

Étel: Tikka maszala, szamosza
Sör: IPA, semleges lager
Miért? Ezek gazdagon fűszerezett, indiai ételek, fölösleges túlterhelni az érzékeket valami súlyos, masszív sörrel.