Fánk olajszag nélkül

Eclair fánk
Eclair fánk
Vágólapra másolva!
Még tart a fánkszezon, és az égetett tésztából készülő változatokkal ki lehet váltani a kelesztést, az olajszagot, cserébe kicsit több időt vesz igénybe. De mindez kit érdekel, ha a végeredmény egy éclair fánk? Kalauz a tökéletes csokoládés és vaníliás éclair fánkhoz.
Vágólapra másolva!

Az éclair (vagy egyszerűen csak ekler) egy égetett tésztából készített francia sütemény. Nem sokban különbözik a mi képviselő fánkunktól vagy az olaszok profiteroljától. Könnyű, hosszúkás alakú, krémes sütemény, amelyet hagyományosan vaníliás vagy csokoládés verzióban készítenek, a tetejét fondant-nal áthúzva vagy porcukorral megszórva.

Éclair fánk Forrás: Táfelspicc

Az égetett (vagy forrázott) tészta sokoldalú alaptészta, amelynek az elkészítése sem bonyolult: próbált már habzsákból tejszínhabot nyomni? Na, ez még könnyebb, mivel a tészta nem lágyul el a kéz melegétől, plusz, ha nem sikerül, újra és újra lehet vele próbálkozni. Ilyenkor egyszerűen fel kell szedni a sütőpapírról, ismét a zsákba tölteni, majd újrakezdeni a forma kialakítását, vagyis a tészta dresszírozását. Ha kis csúcsok, farkincák maradnak a tésztán, vizes ujjal óvatosan helyre lehet simogatni.

Az alaptészta sokféle zsiradékból készülhet: a felhasználástól függően mehet bele vaj, sertészsír, akár olaj is, bár az ízük miatt mi inkább az első kettőt preferáljuk. Sütéskor a tészta térfogata megnő, kívül ropogós, belül üreges lesz, ezért tökéletesen lehet tölteni. Mivel? Akármivel: mivel a tészta íze egyáltalán nem domináns (persze lehet játszani a só és cukor arányával), ezért sós és édes tölteléket is kaphatnak. További technológiai segítség lépésről lépésre, valamint további égetett tésztás receptek az alábbi linken.

A recept

Az interneten található receptek többsége azt az iskolát követi, amely szerint a tésztát félbevágják, és ide halmozzák a tölteléket. Ennél sokkal kifinomultabb (és semmivel sem bonyolultabb) változata, amikor a kisült tészta alját óvatosan kilyukasztjuk, és habzsák segítségével töltjük meg a tésztahüvelyeket. Szebb is, és könnyebben fogyasztható így a fánk, mivel nem csúszik szét, és nem tudjuk idiótán összekenni az orrunkat. Csupa praktikum!

Chuck Norris approves Forrás:

Az alaptésztát a párizsi Ladurée cukrászda Sucré című receptkönyve alapján készítettük el, és nincs mit magyarázni rajta, tökéletes lett. Egyszerűen követhető recept, lépésről lépésre, kiváló töltelékkel és szuper végeredménnyel. Ha még nem ettek/sütöttek éclairt, próbálják ki, mert egyszerűbb elkészíteni, mint a szalagosat, de legalább annyira jó. A csokoládés és a vaníliás verzió mellett érdemes főzött citromkrémmel, sós karamellel vagy főzött kávé-, gesztenyekrémmel is kipróbálni.

A receptet csokoládés és vaníliás változatban a hajtás után találják.