A lúdláb egyszerű!

lúdláb torta
A belső érték a fontos
Vágólapra másolva!
A lúdlábtorta legkönnyebb, leghabosabb verzióját készítettük el vaj és egyéb nehezítő tényezők nélkül úgy, hogy csak a három legfontosabb íz domináljon: a csokoládé, a kakaó és a meggy. Így készül az egyik legegyszerűbb torta.
Vágólapra másolva!

A lúdláb elkészítésében sem az Ínyesmester, sem az általában tortakészítésben is segítőkész Horváth Ilona nem nyújtott támpontot, eligazítást, pedig nagyon szerettünk volna egy hagyományosnak mondható receptet elkészíteni. Így viszont csak az emlékekre és a saját lúdlábideánkra hagyatkozhattunk. Meg persze az internetes receptkeresőkre, ahol elmorzsoltunk pár könnycseppet az elesett lúdláb bajtársakért, amelyek krémje sütőmargarinnal készült, esetleg hamis, kakaós, pudingos vagy keksszel felturbózott krémmel voltak kénytelenek elfogyasztásra kerülni. De persze a somlóihoz képest ez tulajdonképpen smafu.

A belső érték a fontos igazán Forrás: Táfelspicc

Mi a legfontosabb? A csokoládé, a kakaó és a meggy. Nehéz, tömör vajas krém helyett viszont könnyű, csokoládéhabos desszertet képzeltünk, ahol öröm ráharapni egy darab meggyre, a piskóta szaftos, így lényegében egy Rigó Jancsi-biturbót kavartunk ki. A végeredmény nem szeletelhető olyan könnyen, mint egy vajas krém, de kit érdekel, ha finom.

Néhány jó tanács

Nagyon fontos, hogy igazán jó minőségű csokoládéval dolgozzunk, mivel ez az íz dominál az egész süteményben, így egyből kiütközik a különbség csokoládé és csokoládé között. Persze nem azt javasoljuk, hogy a legdrágább kézműves/dűlőszelektált/egyedi pörkölésből készült/háztáji csokoládét olvasszák be tortának, hiszen ezeknek nem itt van a helyük, hanem a főző-, sütő- vagy bevonócsokoládék helyett egy jól bejáratott márkát, jó ízű terméket válasszanak, mert ezen tényleg nem érdemes spórolni.

Ét- és tejcsokoládé 1-1 arányú keverékét használtuk, így a tejcsokoládé miatt nem szükséges plusz cukorral édesíteni a krémet. Aki nagyon édesszájú, az készítse csak tejcsokoládéból, ez esetben csökkentsék a tejszín mennyiségét (mínusz 10-15%), különben nem áll meg a krém.

Egy tökéletes világban mindenki saját meggybefőttet tenne bele, de ha ez nincs így, ne búsuljon, egész jókat lehet venni a közértekben. Csak ne felejtsék el lecsekkolni az összetevők listáját, és ha nem szimpatikus, otthagyni – azzal már kicsit közelebb kerülünk a tökéletes világhoz.

Lúdláb

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 1,5 óra + 4 óra hűtés

Alapanyagok (12 szelethez)
a kakaós piskótához:

  • 3 tojás, szétválasztva
  • 60 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 75 g cukor

a krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 125 g tejcsokoládé
  • 125 g étcsokoládé

továbbá:

  • 200 g meggybefőtt (plusz a levéből 4 ek)
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 dl tejszín

A piskótához a tojássárgáját világosra habosítom, a lisztet átszitálom a kakaóporral. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, óvatosan hozzáforgatom a sárgáját, majd végül a szárazanyagokat.

180 fokra előmelegített sütőben, papírral bélelt 24 centis tortaformában 10-12 percig sütöm. Amíg még forró, meglocsolom a meggybefőtt levével, így szépen magába szívja.

A krémhez a csokoládékat apróra tördelem, és gőz felett megolvasztom. Eközben a tejszínt habbá verem. Amikor a csokoládé megolvadt, a tejszín 1/3-át gyorsan, de alaposan hozzáforgatom. Fontos, hogy a tejszín kerüljön a csokoládéba, és ne fordítva, különben a hideg tejszínnel érintkezve túl hamar megköt, és kis csokoládédarabok lesznek a krémben. Mint a sztracsatella fagyi.

Ezután szintén gyors mozdulatokkal hozzáadom a maradék tejszínt, és egynemű habbá keverem.
A piskótát megszórom a meggyel, befedem a krémmel, majd 3-4 órára hűtőbe teszem.

A bevonóhoz a tejszínt felforrósítom, ráöntöm a darabokra tördelt csokoládéra, és simára keverem. Ráöntöm a formából kivágott tortára, egyenletesen elkenem. Fél óra hűtés után már szeletelhető is.

És örülünk.