Hecsedlimisu és társai

Vágólapra másolva!
A csipkebogyó macerás gyümölcs, ezt mindenki tudja, de ha már feldolgoztuk, és ott a lekvár, minek van? Ötletek a csipkelekvár felhasználásához.
Vágólapra másolva!

A csipkebogyólekvár (vagy más néven hecsedli, ami magát a bogyót is jelenti) készítése tömény szívás. A bogyókat hidegben kell szedni, ugyanis november-december környékén érnek be – nem azért szedjük akkor, mert a fagytól édesebb, nem –, ami botszerű, félig fagyott ujjakat és temérdek karcolást jelent. Amikor már sikerült feldolgozni (főzés, magtalanítás, szőrtelenítés), ott áll a polcon az egyik legfinomabb lekvár, amiért amúgy tényleg megéri annyit dolgozni.

Bogyók feldolgozásra várva Forrás: Táfelspicc

A lekvár elkészítéséhez a linken kap segítséget.

Mihez használjam?

Persze mehet a reggeli vajas kenyérre, fánkhoz, linzerbe, de most mutatunk hozzá pár izgalmas és egyszerű receptet is.

A hecsedli íze egyszerre savas és édeskés, kicsit füstös, elég tömény, ami miatt nem feltétlenül egyszerű kombinálni.

Mascarponéval, kávéval, csokoládéval itt a hecsedlimisu Forrás: Táfelspicc

Lehet lágyabb ízek kiegészítője, a legegyszerűbb egy kis tejszínhabbal összeforgatni, és kész az angol pohárkrém, a fool. A tejszínnél maradva, rétegezhetjük mascarponéval és babapiskótával, de jól illik a könnyű tápiókapuding tetejére is. Ezek viszonylag könnyű receptek.

Egy fokkal teltebb ízt ad a francia fánk hecsedlivel, ahol csak a fahéj és egy könnyű égetett tészta veszi körül ezt a karakteres lekvárt. Kiegészülhet más idénygyümölcsökkel, így lett belőle körtés reggeli smoothie, de jól megy a kifejezetten édes ízekhez, így került a fehércsokoládés tésztakosár mellé. A gesztenyével is jó barátok, ezért a könnyen glutén-, tej- és cukormentessé alakítható, puha gesztenyés pszeudo-islerek ragasztó- és ízanyaga.

Hecsedlis-gesztenyés keksz, csokiba már lusták voltunk belemártani. Pardon Forrás: Táfelspicc

De nem kell finomkodni a csipkebogyóval, zseniálisan karakteres íze van, ezért érdemes más, jellegzetes ízekkel összehozni anélkül, hogy az egyik elnyomná a másikat. Kezdésnek vegyük a fűszeres csokoládékrémet, ahol a kardamom és az étcsokoládé jönnek össze a hecsedli karakterével.

Mivel savas, de erőteljes ízű lekvár, jól illik az olyan süteményekbe, amelyeket alapvetően szintén ilyen jellegű lekvárokkal készítenek. Ezért próbálják ki egy szaftos, csokoládés Sacher-tortához, vagy akár egy igazi zsíros zserbóhoz is.

Füstös karaktere miatt kipróbálhatják sajtokhoz és húsokhoz is kísérőnek, így került főtt tarja és kéksajt-krém, sőt, kecskesajtkrém mellé.

Kék sajttal, kecskesajttal és egy kis fahéjas karácsonyi keksszel Forrás: Táfelspicc

Aki viszont nem vesződne a lekvárral, szedje le a bogyót, roppantva szárítsa ki, és esténként egy marék bogyót dobjon egy-két liter kézmeleg vízbe, és reggelre kész is a csipkebogyóital.

Hecsedlilé Forrás: Táfelspicc

Receptjeink a hajtás után.